Градина » Време е да приберете праза

 Време е да приберете праза

Към края на октомври и началото на ноември празът пълни пазара. Той е студоустойчиво растение. Слабите студове и сланите не го повреждат, не са опасни и за способността му да се съхранява. Това позволява да се прибира от градината, преди да настъпят големите мразове.
Изскубването на растенията трябва да става внимателно, без да се нараняват. Когато почвата е по-суха и сбита, това е трудно, може да се смачка част от стъблото, което намалява способността му за съхраняване през зимата. В този случай се използва мотичка или лопата, с които се прерязват корените на растенията, без да се наранява стъблото. Когато се извадят стръковете, се изрязват корените им на 2-3 см, както и листата на 20 см над разклонението, а засъхналите и повредени външни листа се отстраняват. Навързват се на връзки.
Празът се съхранява сравнително лесно в изба или на открито в слабо навлажнен пясък, може в песъчлива почва на дълбочина 10-15 см. Възможно е да се запази и в трап, там се поставя на дълбочина 30 см, после се покрива с дървета под формата на колибка и се затрупва с пръст и слама. При по-големи количества се използват обикновени ровници, 40-50 см дълбоки, 1-1,5 м широки и дълги в зависимост от количеството на съхраняваната продукция. Стръковете се нареждат в редици, леко наклонени, като долната част на растенията от всяка редица се засипва с пръст или пясък. Отгоре растенията се покриват с тънък пласт слама. Мястото, където се съхранява празът, трябва да е отцедливо. Съхраняват се само здрави растения.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

От върха лесно става нов фикус

Класическа украса за хола или зимната градина е фикусът. Най-често се среща фикус еластика - импозантно растение с едри тъмнозелени листа. За да си отгледаме това растение или ако искаме да размножим ...

Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Пролетна резитба на розите

Резитбата е задължително мероприятие при розата, което се провежда винаги в края на зимата, преди да се започнали да се развиват пъпките. Целта е да се оформя правилно храстчето. При това се постига р...

И сега можете да сеете репички

Полиетиленовите оранжерии с трoйно покритие осигуряват възможност за отглеждане на студоустойчиви култури през зимата. Така се постига уплътнено използване на площта и се получава допълнителна продукц...

Начало