Старите опитни градинари прилагат в практиката си някои тънкости, чрез които предизвикват по-бързото поникване на зеленчуковите семена. Важно за тях е добрата подготовка на почвата, в която ще се засяват или засаждат. Като всеки жив организъм и зеленчуковите семена имат нужда от въздух и вода, за да покълнат. Ако почвата, на която са засети, е много сбита и суха, рискувате те да се задушат. Затова я разработете добре до градинско състояние. Направете я рохкава, богата на хранителни вещества и нормално влажна. Така ще помогнете на семената по-бързо и дружно да поникнат.
Друго важно условие е да избягвате плитката или много дълбоката сеитба на семената. И двата вида сеитба затруднява покълването и нормалното развитие на семената. Колкото по-дребни са те, толкова по-плитко трябва да се сеят, за да не им липсва въздух, защото при липсата му те покълват бавно или въобще не покълват.
Важно е да знаете, че сгъстената сеитба на зеленчуковите семена може да ги похаби. Дребните семена на салатите, марулите, морковите и други зеленчуци може да ги похаби, ако се завясат на гъсто. За да избегнете този риск, смесете ги преди сеитбата с чист пясък или дървесна пепел и тогава ги сейте.
Времето за покълване на семената се съкращава значително, ако ги накиснете за една нощ в хладка вода. след това ги подсушете и засейте.
Необходими са около килограм и двеста грама семена за сто квадрата. Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Набраздете мястото на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високит...
Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата. Дей...
Видимите външни белези на почвата отразяват някои физични, химични и биологични свойства. Различните слоеве, наречени хоризонти, са формирани от вътрешни процеси, които ни дават ценна информация. Осно...
Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...