Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех. У нас са оформени два района на по-широко отглеждане - Пловдивски и Благоевградски. Но фъстъци гледат хората в почти всички градини на Южна България.
Фъстъците, като бобово растение обогатяват почвата с азот. Те са много добър предшественик на много култури - зимни и пролетни.
Добре е да знаете, че високото съдържание на мазнини не им позволява да запазят кълняемостта си повече от 3 години. Използвайте за сеитба миналогодишни и съхранени плодове. Изваждате семената непосредствено преди сеитбата.
Сее се в края на април, началото на май, когато почвената температура достигне и се задържи над 15 градуса и има достатъчно влага. Тази пролет закъсня, метереолозите прогнозират необичайно за сезона хладно време в края на април Така че фъстъци могат да се сеят не само в първите дни на май, но и към средата на месеца.
Растенията цъфтят през цялото лято
Биологическа особеност е, че цветовете им могат да се развиват, опрашват и оплождат, без да се появят над повърхността на почвата. Плодообразуването е възможно само при условие, че завръзът прониква в почвата. Плодните дръжки, които носят на върха си оплодената яйцеклетка, се удължават и се мушват на дълбочина 8-10 см в земята, там завръзът започва да нараства.
Ориентирайте редовете север-юг
За развитието си фъстъците изискват топлина, влага и почвено плодородие. Нужни са им 5-6 месеца без мраз, висока средна температура, интензивно слънчево греене и достатъчни валежи през вегетацията. Силно светлолюбиви са, затова избирайте слънчевите места и по възможност ориентирайте редовете север-юг. Осигурете им най-вече през периода на интензивен цъфтеж и плодооб-разуване необходимата влага. През септември и октомври им е необходимо сухо и слънчево време, за да узреят плодовете.
Най-подходящи са структурните и богати алувиално-ливадни и ливадно-канелени почви, добри са и наносните. Реагират добре на минерално торене - азотно, фосфорно и калиево, разбира се, и на органичното торене. Най-широко застъпен начин на сеитба у нас е редовият чрез предварително набраздяване на редовете на 70-80 см и дълбочина 8-10 см. Семената се поставят по две на разстояние 20 см или по едно на 10-15 см. Сее се на дълбочина 6-8 см. Почвата се поддържа чиста от плевели. След прецъфтяването на долните съцветия фъстъците се загърлят, за да се образуват плодовете в почвата.
Разделянето на божурите е полезна градинарска практика. То ще ви осигури силни и здрави растения с обилен цъфтеж. Преди да изкопаете божурите, изрежете стеблата им почти до почвената повърхност. След ...
Свежата ядка на шамфъстъка може да се използва за израстване на забележителното нискорастящо дърво. Родът на фъстъченото дърво наброява около 20 вида дървета и храсти с падащи или вечнозелени листа, к...
Слънчевата светлина спомага за доброто узряване на гроздето. С повече слънце гроздето става по-сладко, а виното от него - по-силно и по-хубаво. Изследователи от френския национален институт за агроном...
Много читатели се обръщат нас с молба да им посочим студоустойчиви сортове лози. Зимните студове могат да причинят сериозни повреди по всички органи на лозата: пъпки, пръчки, стъбло, корени. Лоза...