Градина » Едногодишният лук се сее след Трифоновден

 Едногодишният лук се сее след Трифоновден

Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засаждат, за де се получат едри луковици, така нареченият лук глави или сух лук. Вие спокойно може да съкратите този дълъг период. Необходимо е само да имате семена от подходящи сортове и да ги засеете през втората половина на февруари, най-късно до 15 март.
Подходящи за едногодишно отглеждане на лук са сортове като Тримонциум, Пионер, Конкурент, Юбилей, Пловдивски червен и др.
За да избегнете неприятностите при обработката на почвата и грижите за растенията, изберете отцедливо място и пригответе висока около 15 см равна леха. Семената засейте в браздички, оформени през 30 см една от друга. Те трябва да са дълбоки 3-4 см, което е и дълбочината на сеитбата. По-плитко или по-дълбоко засетите семена не поникват. По дължината на една леха се оформят 4 браздички. Ако ще засявате повече, на 60 см от първата леха оформете втора, след нея трета и т. н. Засявате ли по 6 до 8 г семена на 10 кв. метра, ще постигнете нормална гъстота.
Грижа от сеитбата до прибирането на реколтата ще ви е опазването на посева от плевели, болести и неприятели. Лукът е влаголюбиво растение, но засят рано използва влагата от почвата и от валежите до настъпването на лятното засушаване. При нужда поливайте.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Защо се прави прищипване на лозичките

Прищипването се състои в премахване на връхчетата на леторастите с 1-2 недоразвити листенца на лозата. С него се цели да се намали изресяването и да се рагулира растежът на отделните леторасти. Те и р...

Разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Тествайте виното преди да претакате

Мнозина винари считат, че с преферментирането са си свършили работата. Точно тогава започват грижите за него, за правилното му бъдещо развитие. Първо винарят трябва да определи диагнозата му. Огледайт...

Късният зелен фасул става за 55 дни

За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не ...

Начало