Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни репички е сеитбата през септември. Ако закъснеете, през ноември вече рискувате да измръзнат. По това време вегетационният период е около 2 месеца.
Решите ли да засявате зеленчука сега, задължително много добре овлажнете почвата. Избирайте площи с по-рохкава, чиста от плевели почви. Добре е да ги настаните след зелен фасул, краставици, картофи. Използвайте основно сортовете „Сакса" и „Едри червени", които имат по-къс вегетационен период.
Обикновено се правят лехи с ширина 1 - 1,20 м, но може да сеете на равна повърхност. Добре е да ги слагате на етапи през няколко дни, така по-дълго ще имате прясна салата.
Нужни са 3-4 г/кв. м. Ако ги засеете разпръснато, накопавайте на дълбочина 1,2 - 2 см. Добре е да се разпръсне и прегорял оборски тор. Докато поникнат семената, е хубаво да се полива през 1-2 дни, а след това по-рядко. Щом забележите, че листата са надупчени, значи се е появила кръстоцветната бълха. Напръскайте, но с инсектициди, които имат кратък карантинен срок. Готовите кореноплоди се прибират на 2-3 пъти. От 10 кв. м може да получите 15-20 връзки по 10 растения във връзка.
Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...
Градините ни са пълни с неустойчиви на мразовете декоративни растения. За успешното им презимуване те биват укривани с изолиращи ги от студа материали. Сред тези видове са рододендроните, лагерстремия...
Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...