Ако сте засели като втора култура корнишони, за да получите оптимално оформени и правилни плодове, трябва да полагате много грижи за тях. В какво се изразяват тези грижи:
Направете телена конструкция. През 3 м по редовете забивате към 2,5 м високи колове, за които прихващате и опъвате 3 хоризонтални тела – първия на 20 см от повърхността на почвата, втория - на 80 см от първия и третия - на 90 см от втория. Срещу всяко растение опъвате и връв до горния тел, по която се увиват растенията.
Често плевете, за да осигурите на растенията добро развитие.
Поливайте в хладните часове на деня – рано сутрин или късно вечер с престояла вода, с което ще осигурите правилно нарастване на плодовете.
Окопавайте 2-3 пъти посева плитко около 5 см, за да не разкъсате корените.
Подхранете 2-3 пъти растенията през вегетацията с малки количества азотен тор. Ако направите и 2 шербетувания с размит оборски тор, краставиците ще ви се отплатят с отличен добив.
Когато отглеждате корнишоните на опорна конструкция, премахнете пъпките в пазвите на първите 3 листа, за да не се развият от тях разклонения. От по-горните листа не се премахват. Пъпките и развилите се от тях разклонения прекършете на 3 завърза, а най-горните разклонения - на 6. Прекършете върха на растенията, когато достигне 10 сантиметра над най-горния тел. Поведете върху тела 2-3 от разклоненията, прорасли под мястото на прекършването, и оставете да провисват надолу, без да им прекършвате върха. За просветляване по време на беритбите отстранявайте от растенията пожълтелите листа и някои от разклоненията, от които сте обрали плодовете или те не са се развили добре.
Ако отглеждате културата стелещо се по земята, резитба не се прави.
Редовно водете борба с вредителите по културата с което ще спасите завързите.
Берете редовно и внимателно плодовете всеки ден или през ден.
Това прекрасно планинско растение вирее в диво състояние в австрийските Алпи и в Швейцария, където народа го нарича Коледна или Христова роза. В нашите градини то принадлежи към най-добрите растения ц...
Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...
Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...
Обикновено за подхранване на стайните растения се използват различните препарати, които се продават в цветарските магазини. Всички те са съпроводени с указания за ползването им, но не трябва да се съ...