Градина » Помислете за летния магданоз

 Помислете за летния магданоз

Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента, докато пролетният вече е изтощен.
Най-подходящият момент за лятната сеитба е първата половина на август. Подготвената леха трябва предварително да се полее обилно и да се засее, щом леко просъхне. Семената може да се засеят разпръснато, но за предпочитане е на редове през 20 см един от друг. Дълбочината на сеитбата е 1,5-2 см, която може да се постигне или като се направят толкова дълбоки браздички, или като се покрият с толкова дебел пласт торопочвена смес. Вторият начин е за предпочитане, защото торопочвената смес пречи на бързото изпаряване на влагата.
Семената на магданоза никнат бавно. Трябва да се поддържа непрекъснато висока влажност, затова всекидневните поливки с малко вода са просто наложителни, ако дъждове не ги разреждат. Когато листата достигнат 13-15 см, може да се изрязват. До настъпването студовете това става на два пъти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Директно засаждане на лози – как се прави?

Директното засаждане на лози е известно още под името „засаждане на неприсадени вкоренени лози” или „засаждане на лози на собствен корен”. То може да се извърши по два начина - чрез засаждане на вкоре...

Бостанът става рано, настанен в оранжерии

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...

Бакла се сее сега

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска ба...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Начало