Градина » Три надеждни начина за съхраняване на морковите

 Три надеждни начина за съхраняване на морковите

Изборът им ще зависи от добитото количество и от преценката на собствените ви възможности.

Начин № 1

Ако сте произвели повечко, може да предпочетете съхранение в ровник. Ровникът предствалява трап с дълбочина 50 см, ширина – 80-100 см, а дължината му е прозвилна - според количество. Почистете извадените от лехите моркови от листата и пръстта, но не ги измивайте. Подготвени по този начин ги наредете на тънки пластове (по 1 морков) в ровника. Станат ли три пласта, посипете ги с умерено влажен пясък и наредете нови три. Така докато напълните ровника. Накрая го покрийте с 20-30 см пръст.
Сложността при този начин е контролирането на тампературата. Трябва да направите приспособление (тръба) в която да спускате и изваждате термометър. Подходящата температура е между 1 и 5 градуса. Станат ли 6, възможно е някои кореноплоди вече да загниват. Тогава вички трябва да се изровят и да се отстранят загнилите.

Начин № 2

Нареждате морковите в касетки, щайги или други подходящи сандъчета, посипвате ги с умерено влажен пясък и ги настанявате в избата. Тя трябва предварително да е дезинфекцирана с 3% синкамъчен разтвор и 10% гасена вар. Задача ще ви е да поддържате оптималната температура от 1-5 градуса чрез отваряне и затваряне на вратите и прозорците и да не допуснете замръзване. Ако влажността в избата е ниска, поставете широки съдове с вода. Тя ще се изпарява и ще повиши въздушната влажност.
При този начин по-лесно може да контролирате състоянието на съхраняваните моркови.

Начин № 3

Замразяването при домашни условия е най-подходящият начин за съхраняване на малко количество моркови, произведени в дворната градина. Това е и най-добрият начин и за запазване на витаминте в тях, преди всичко на витамин А, на който са изключително богати. Естествено, за това служи домашният фризер. Морковите, просто измити и подсушени, нарязвате на кубчета, поставяте ги във фризерните пликчета и ги нареждате в във фризера. Така ще останат непроменени поне половин година. За употреба в кухнята ги използвате направо, без размразяване.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Умеете ли да присаждате на ластар?

Смяната на един сорт лози с друг се извършва и чрез присаждане на зелено след развитието на лозите. Наречено е още "на ластар". Когато леторастите достигнат 50-60 см и започнат да се втвърдяват слабо ...

Вече можете да сеете марулите

Най-ранната възможност за засяването на семената от маруля за получаване на реколта през есента е около средата на август. Разсадът ще бъде готов за засаждане към средата на септември, когато растения...

Не поливайте разсада вечер

Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува ...

Съхранение на свежо грозде

Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...

Начало