Големият интерес към марантата дължи на впечатляващите декоративни качества на листата й - едри, елипсовидноовални, бледо- или тъмнозелени, покрити с кадифено меки различно оцветени ивици, те привличат погледа на ценителите на красотата и удивляват със способността си да се изправят като молитвено събрани длани с настъпването на вечерта. В родината си, горите на Бразилия, пред буря марантата свива листата си на тръбички – природен синоптик, на когото местното население напълно се доверява. Образува туфи, чиито стъбла достигат 30-40 см дължина. Те може да растат изправени, под известен наклон или да увисват край саксията, придавайки и по този начин по-привлекателен вид.
У нас марантата се отглежда като стайно растение, но през лятото може да се включи и в красиви композиции на терасата, при условие, че не се излага пряко на слънцето и й се осигури висока влажност. Това топлолюбиво растение през зимата понася в стаята и 10 градуса, но за да се развива и да образува нови листа са му необходими поне 15°С.
Що се отнася до размножаването, практиката е утвърдила като най-добър начин разделянето на туфата. Това може да стане с еднакъв успех както през пролетта, така и през есента, стига в стаята да се осигурят подходящи условия за развитие. За целта туфата се изважда от саксията и внимателно се разделя на две или повече части. При нужда за разделянето се прибягва и до употребата на нож. Всеки дял трябва да има поне три листа и добре оформена коренова система. Новите растения се засаждат в лека почвена смес – равни части от градинска почва, торф и пясък.
Вкореняването на резници във вода или влажен пясък на практика не се използва.
Лозата се засажда на риголвана почва (50-70 см), за да формира дълбока коренова система. С тази обработка на площта хранителните вещества от повърхностния пласт се поставят отдолу, а подпочвата се изн...
Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главит...
Голям проблем за гроздовата реколта са косовете. Те могат така да изкълват плодовете, че нито едно зърно да не остане. Ще ви предложим начин, по който можете да ги изгоните от вашите насаждения. Вз...
Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...