Градина » Българските домати не отстъпват на вносните

 Българските домати не отстъпват на вносните

През последните години непрекъснато се повишават изискванията към съвременните сортове домати както у нас, така и в останалите страни с развито зеленчуково производство. Масовата инвазия на вносни семена е една от причините българските селекционери да предложат достоен отговор. Нашите нови сортове домати по своите качества са истинска конкуренция на чуждите, а често дори ги превъзхождат. В сравнение с чуждестранните сортове те са значително по-приспособени към българските агроклиматични условия.

Ето някои сортове, които заслужват внимание

Жар - много ранен

Жар F, е най-ранният български полудетерминантен (средно висок) хибриден сорт домати, изравняващ се със световните стандарти за ранозрялост. Притежава добре развито, жизнено стъбло, залага съцветия през едно-две листа, самозадънва се след четири-пет и повече съцветия в зависимост от условията на отглеждане. Плодовете в зелено състояние са светлозелени, с размазан зелен пръстен. При узряване стават червени, кръгли, гладки, средно твърди, непукливи. Теглото им е средно 130-140 г, а на богати почви може да стигнат и над 150 г. По ранозрялост Жар се изравнява с известния холандски сорт Балка, но го превъзхожда по едрина на плодовете и общия добив. По-ранен е от Балкан, Марица 25 и Прекос. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване. Подходящ е за ранно производство в полиетиленови оранжерии и на открити площи, едностьблено на три-четири китки.

Опал - издържлив на жега

Опал F, е нов средноранозрял индетерминантен (високорастящ) хибриден сорт, признат през 2005 г. Растенията са много жизнени, имат мощно развито стъбло. Листата са с интензивно зелена окраска. Плодовете преди узряване са светло до средно зелено оцветени, без зелен пръстен. Когато узреят, стават равномерно и интензивно червени, гладки, твърди и не се напукват. Добре се съхраняват след откъсване в пълна зрялост. Средното тегло на плода е 160-180 г, а на богати почви става над 200 г. В сравнение с другите сортове растенията на Опал са чувствително по-издръжливи на високи температури и по-дълго време запазват листната си маса. По добив и едрина на плодовете се изравнява с известния сорт Рила, но плодовете на Опал са по-твърди. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум, фузариум и високо толеран тен на алтернария. Подходящ е за средно ранно полско производство, отглежда се на опорни конструкции, едностъблено на пет-шест съцветия.

Наслада - много вкусен и не боледува

Наслада F, е нов (кандидат) средно ранозрял индетерминантен хибриден сорт, растението е много мощно развито и жизнено. Това е най-едроплодният български сорт червени домати. Плодовете преди узряване са със средно зелена окраска, със зелен пръстен, при узряване стават червени и много едри, средно тежат 260 - 280 г, на богати почви може да надхвърлят и 300 г. Те са плътни, средно твърди, месести, много вкусни. По вкусовите си качества Наслада е достоен заместник на добре известния сорт Идеал, но го превъзхожда по ранозрялост, добив, едрина и устойчивост на болести. Растенията са устойчиви на тютюнева мозайка, с полска устойчивост на вертицилиум и фузариум, толерантни на алтернария, септория и антракноза. Подходящ е за средно ранно полско производство. Отглежда се на опорни конструкции, едностъблено на пет-шест съцветия.

Фантазия – едър и вкусен

Средноран индетерминантен сорт домати, с мощно стъбло, с едри зелени листа. Залага съцветията си по централното стъбло през 3 листа. Плодовете са едри от 400 до 500 г, в ботаническа зрялост са равномерно червено оцветени с гланц. Те са месести, слабоосеменени, с нежна люспа, средно твърди с много приятен вкус. Предназначени са за прясна консумация на опорна конструкция. Растенията имат буен растеж, издържат на екстремни летни температури. При богат агрофон добива достига от 10-12 т, бере се до късна есен.

Розова магия – високодобивен
Средноран, индетерминантен сорт домати с много мощно, добре облистено стъбло. Залага съцветията си през три листа и завързва от 2-3 плода на цветна китка. Плодовете са едри от 300-400 грама. При узряване са равномерно приятно розово оцветени. Плодовете са гладки, месести, с много приятен вкус. Те са средно твърди, не пукливи, със средна продължителност на съхранение. Растенията са издръжливи на високи екстремни температури, като предпазва плодовете си от слънчасване. Толерантни са на алтернария, септориоза и антракноза.
Сортът е подходящ за средноранно полско производство на опорна конструкция като се оформя на 5-6 съцветия. Високодобивен сорт - 10- 12 тона/дка.

Елена прима – устойчив на болести

Елена е едроплоден детерминантен (безколов) хибриден сорт домати. Растенията са с добре облистен, мощен и жизнен хабитус. Плодовете преди узряване са със средно зелена окраска, със слабо забележим зелен пръстен, при узряване- равномерно и интензивно червени, плоско кръгли, гладки, твърди, непукливи и с много добри вкусови качества. По твърдост на плодовете превъзхожда всички досегашни български сортове домати за това направление. Средното тегло на плодовете е 220-240 грама, на богати почви достигат 280- 300 грама и повече, с добра съхраняемост след беритба в пълна зрялост. Сортът е устойчив на тютюнева мозайка, вертицилиум, фузариум и високо толерантен на алтернария, септориоза и антракноза. Освен това, растенията на сорт Елена прима се отличават с повишена издръжливост на високи температури. Подходящ е както за средно ранно, така и за късно полско производство при безколово отглеждане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

И смокинята се нуждае от резитба

На местата, където няма опасност от частични измръзвания (у нас те са много рeдки), смокинята се формира като едностъблено дръвче. В повечето случаи се оформя като храст. За целта след засаждането се ...

Болести и неприятели по розата

Болести Много опасна и често срещана болест е брашнестата мана. Напада розите отглеждани на открито или при оранжерийни условия. Причинява се от гъбата Sphaerotheca pannosa. Болестта се развива ...

Правилата на пресаждането

Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...

За киселото зеле се погрижете отсега

Късното зеле се отглежда за зимнина. Различава се от ранните и средноранните култури по сроковете за производство на разсад, разсаждане и прибиране на реколтата. За късното главесто зеле семената се...

Начало