Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането и подхранването водят до максимална полза за разсада, а отсъствието на допълнително изкуствено осветление може да намалят тази полза двойно.
Асортиментът на лампите за осветление сега е доста богат. Оптимални са луминисцентните лампи с общо предназначение или по-малки, или пък специалните луминисцентни лампи (кръгли).
Важен момент е да сметнете количеството на източника на светлина. Ориентирът е указаната на тях мощност във ватове. Разсадът на пипера, доматите, патладжаните, краставиците се нуждаят средно от 200 Вт на 1 кв. метър.
Източникът на светлина обикновено се разполага отгоре, не по-близо от 20 см от най-горния лист на растението.
Ако площта на вашия перваз на прозореца е равна на 1 кв. метър и имате лампа от 100 Вт, то за оптималното осветяване на растенията, разположени на перваза, са ви нужни две лампи.
Не ви препоръчваме да използвате обикновени лампи за доосветяване, тъй като те отдават много топлина, която може да доведе до изгаряне на растенията.
Пиперът, доматите, патладжаните, краставиците се препоръчва да се доосветяват от 8 до 12 часа на ден.
Независимо дали осветявате разсадите си или не, то най-добре е да разположите сандъчетата на южен прозорец.
Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...
Картофите са трудоемка култура, а събирането им е една от най-трудните задачи. Всички клубени се складират на едно място, а след това се пробират средните по размер. Така се работи в елитните стопанст...
Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, З...
Свободно растящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до в...