Ако до 20 септември засеете семена от репички, ще имате стандартни кореноплоди към края на октомври.
Решите ли да отгледате късни репички, изберете площи с рохкава, чиста от плевели почва. Добре е да ги настаните след краставици, зелен фасул, картофи. Използвайте сортовете „Сакса" и „Червени едри", които имат по-къс вегетационен период.
Обикновено за късно производство на репички се правят ниски лехи с ширина 1-1,20 м, но може да ги засеете и на равна повърхност. Ако ги сеете на етапи през няколко дни, ще имате по-дълго прясна продукция.
Нужни са ви 3-4 г за кв. м семена. На малки площи семената се сеят разпръснато на дълбочина 1,5-2 см. Добре би било да разпръснете отгоре прегорял оборски тор. Докато поникнат семената, което при нормални условия става за 5-6 дни, е хубаво да се полива през 1 -2 дни. След това влажността на почвата се намалява, докато растенията оформят розетка с 2-3 листа. При започване на нарастване на кореноплодите да прибирането им не трябва да се допуска засушаване.
Ако забележите, че листата на репичките са надупчени, значи те са нападнати от кръстоцветната бълха. Тогава предприемете пръскане с инсектициди с кратък карантинен период.
Готовите кореноплоди се прибират неколкократно, като след всяка беритба лехите се поливат с 10-15 л/ кв. м. вода.
От 100 кв. м може да получите 150-200 връзки репички по 10 броя във връзка.
Смокинята понася лесно летните горещини, но при около 15 градуса под нулата едногодишните леторасти измръзват. Понижи ли се температурата до около минус 20-22 градуса, цялата надземна част измръзва. П...
Любителите на цветя проявяват голям интерес към тези красиви цветя, които през цялото лято багрят градините им. Родът, към който се отнасят, е много голям – вслючва около 200 вида, растящи в Север...
Сега е моментът да започнете подготовката за тяхното отглеждане. Много добре ще е да изберете за тях място, на което сте отглеждали през тази година домати, пипер, краставици, патладжан или фасул. Сег...
Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...