Градина » Приберете летния чесън

 Приберете летния чесън

Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се случи да е и малко по-късно или по-рано. Указание за настъпването на подходящата зрялост е пожълтяването на долните листа и лекото завяхване през обедните часове. Пълното завяхване не бива да се чака. Тогава стъблото (по-точно лъжливото стъбло) се откъсва, луковицата се оголва и качеството й съхраняемост чувствително се понижава. Освен това без тези стъбла не може да се направят венци (сплитове), които са и удобство, и ефективен начин на сушене и съхранение, особено при домашни условия.
Изваждайте луковиците на чесъна в сухо време и ги настанявайте за сушене под навес. На прякото юлско слънце потъмняват и придобиват зелен цвят. Няма друг начин да ги извадите от почвата, освен „на ръка”, но недейте да ги скубете, защото може да скъсате лъжливите стъбла, а те да си останат в почвата. По-напред ги подкопайте с мотика или с правата лопата, за да разрохкате почвата. Извадените луковици разстелете на тънък пласт и след някой ден и друг може да се захванете с направата на сплитовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Лози с женски цветове се опрашват изкуствено

Има десертни сортове с едри зърна, добри вкусови качества, големи и красиви гроздове, но устройството на цветовете им е непълно. Прашецът е стерилен и не могат да се оплождат. На сортовете лози с...

Зелето мрази горещината

Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и к...

Подхранване на оранжерийните култури

Отглеждани в оранжерии, доматите и краставиците за кратко време образуват голяма растителна маса и дават висок добив от единица площ. При създаването на хранителна среда за тези растения обаче трябва ...

Бобовата огневка съсипва фасула

Бобовата огневка (Etiella zinckenella) е неприятел на бобовите култури, разпространен във всички райони на страната. Среща се по голям брой бобови растения, но най-силно вреди на фасула, соята, граха,...

Начало