Градина » Приберете летния чесън

 Приберете летния чесън

Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се случи да е и малко по-късно или по-рано. Указание за настъпването на подходящата зрялост е пожълтяването на долните листа и лекото завяхване през обедните часове. Пълното завяхване не бива да се чака. Тогава стъблото (по-точно лъжливото стъбло) се откъсва, луковицата се оголва и качеството й съхраняемост чувствително се понижава. Освен това без тези стъбла не може да се направят венци (сплитове), които са и удобство, и ефективен начин на сушене и съхранение, особено при домашни условия.
Изваждайте луковиците на чесъна в сухо време и ги настанявайте за сушене под навес. На прякото юлско слънце потъмняват и придобиват зелен цвят. Няма друг начин да ги извадите от почвата, освен „на ръка”, но недейте да ги скубете, защото може да скъсате лъжливите стъбла, а те да си останат в почвата. По-напред ги подкопайте с мотика или с правата лопата, за да разрохкате почвата. Извадените луковици разстелете на тънък пласт и след някой ден и друг може да се захванете с направата на сплитовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Цветята боледуват, сгрешим ли в грижите си

Колко е тъжно и обидно, когато любимото ви растение заболее или още по-зле – загине. Още по-тежко е, когато се случи подобно нещо със скъп екземпляр. Може ли да се избегне това? В болшинството случаи ...

Зеленчуците растат добре в тревата

Не бързайте да изваждате бурените с корените. Разбира се, под зеленчуковите култури всичко трябва да се изчисти, но като цяло те растат по-добре в тревата. Когато е топло, в тревата е влажно и почвата...

Чип бъдинг е лесен начин на присаждане

Използван широко в страните от Западна Европа, напоследък този метод намира все по-широко приложение в практиката на овощните разсадници и у нас. Много е интересен и за любителите овощари. По същество...

Закалете патладжаните

В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и ...

Начало