Ако имате полиетиленова оранжерия, може да опитате. За този начин на отглеждане благоприятният срок за засяването на разсада е началото на втората десетдневка на януари за най-южните райони на страната до края на месеца и за по-топлите места в Северна България. Семената никнат за 10-12 дни. В началото растенията се развиват бавно и вторият лист се появява след 25-30 дни. Това е моментът, в който трябва да се пикират в саксийки с диаметър 10-12 см. За развитието на разсада от голямо значение е подържането на подходящ топлинен режим . До поникването температурата трябва да е по-висока – 22-24 градуса, след поникването се понижава до 17-18 в продължение на 7-12 дни, а след това до пикирането в слънчеви дни, в облачни дни и през нощта съответно 23-25, 18-22 и 16-18 градуса. След пикирането последователността е същата, само че с градус-два повече. Съществена част от грижите за разсада до засаждането м в оранжерията е редовното проветряване, поливането, разрохкването на почвата и евентуално подхранване при нужда.
Подходящото време за засаждане в оранжерията настъпва през втората половина на март. Растенията се покриват допълнително с полиетилен под формата на тунел. Грижите се свеждат до поддържане на оптималната температура, проветряване, поливане, разрохкване на почвата. Температурата не бива да се покачва над 25-30 градуса, но не е желателно да спада и под 18 градуса.
През есента или през пролетта всеки гледа да посади дръвчета. Докато са още слаби, те се нуждаят от специални грижи през летните жеги. Много важно е да се направи правилен околостволен кръг. Той не ...
Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...
В дворните градини вместо да окопавате ягодите може чрез мулчиране да запазите влагата в почвата. Така и ще затрудните поникването на плевелите. Този метод е подходящ за райони с по-малко валежи през ...
• Ще съхраните по-дълго време тиквички или краставици, ако ги сложите в пластмасови торбички или емайлирани съдове и ги държите на най-долната лавица на хладилника, без да ги покривате с капак. • За...