Много зеленчукови култури се отглеждат чрез разсад. Семената им се засяват не на постоянно място, където се формират растенията, а в култивационни съоръжения или в открити лехи. Така на малка площ се отглеждат много растения до определена фаза от развитието им. Това място е в пъти по-малко от площта, която заемат растенията след разсаждането.
Предимствата
• Продукция, получена от разсад, става готова няколко седмици по-рано през пролетта.
• Изразходват се по-малко семена. Например за 1 декар домати, отгледани чрез разсад, са необходими 30 г семена. Ако го хванете от семе, ще ви трябват около 200 г.
• Създават се много по-благоприятни условия за младите растения, отколкото ако се засеят на постоянно място.
• По-лесно се води борбата с вредителите.
• Периодът на плододаването на растенията чувствително се удължава и така се повишава добивът от единица площ.
• По-пълно се използва градинската площ през годината. Да вземем за пример производството на праз. Семената за разсад се засяват в периода 10-15 март. Готовият разсад се засажда през втората половина на юни. През тези около 3 месеца площта, определена за тази култура, може да се използва за салати, репички, тиквички, зелен фасул.
Недостатъците
За направата на култивационните съоръжения се правят по-големи разходи. Използва се и повече ръчен труд. Самото засаждане на отгледания разсад на постоянно място е по-трудоемко в сравнение с директната сеитба. Тези недостатъци обаче са далеч по-малко в сравнение с предимствата. Затова този метод се е наложил в отглеждането на доста зеленчукови култури.
Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеч...
Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...
Камбанките (Campanula) са декоративноцъфтящи растения с европейски произход. Те са едни от предпочитаните цветя през лятото. В озеленяването се използват с успех при групови насаждения, в тревни площи...
Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...