Градина » Късният спанак се сее през август

 Късният спанак се сее през август

След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Мястото почистете от растителните остатъци, прекопайте с права лопата. Оформете бразди на разстояние 70-80 см една от друга, задължително полейте. Три-четири дни след това заравнете почвената повърхност и оформете лехи с бразди на 1.5 м между тях.
Сеитбата на спанака се прави от началото на август до първите дни на септември. Разпръснете 30-40 г семена на 10 кв. м. Оптималната температура за поникване на зеленчука е 14-16° С, най-добре расте при 15-18° С. От горещините бързо се образуват цветоносни стъбла, и то още преди да се е оформила розетката. При късия есенен ден розетките стават големи и обемисти, с тъмнозелени листа и високо съдържане на витамини, хлорофил и каротин.
Много важно за спанака е поливането. Може да подхраните и с 8-10 г/кв. м амониева селитра във фаза 2-3 лист.

Подходящите сортове

Матадор се развива за около месец. Образува голяма розетка 16-25 см, полу-повдигната с овални, почти гладки, месести, зелени листа на средно дълги дръжки, нежни и много вкусни. Ако презимува, стрелкува в края на април.
Едър зимен образува почти хоризонтални розетки с големи, удължени месести листа на дълги дръжки. Високодобивен е и стрелкува при удължаване на деня,
Хемус е с добре облистени, полуповдигнати розетки, има овални интензивно зелени, месести листа на средно дълги дръжки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Присадете лоза върху черница

Тази комбинация е необичайна, но е възможна. Препоръчва се черницата да бъде бяла (Morus alba) и на около15-20 години. Изберете добре узряла лозова пръчка. Желателно е да се установи дали са живи очит...

Изберете лозите според почвата

Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Какво значи рН?

Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...

Начало