Градина » Късните домати са истинско предизвикателство

 Късните домати са истинско предизвикателство

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите.
За късно производство се избират ранни сортове, защото имат по-къс вегетационен период. И късните домати се отглеждат чрез разсад. Подходящото време за сеитба на семената е началото на юни. Разсадът се отглежда на открити лехи. Растенията не се пикират и затова сеитбата трябва да е по-рядка - 3-4 г семена на 1,5-2 кв. метра. Това стига за 100 кв. м късни домати. Семената на доматите никнат бързо. След като се покажат стръковете, може да се разредят. Почвата се поддържа умерено влажна.
През юни валежите все още са чести и някои дъждове може да отменят поливките. Но това е месец, в който условията за нападения от гъбни болести, преди всичко картофена мана и кафяви петна, са твърде благоприятни. Затова разсадът се пръска на няколко пъти профилактично с купроцин, бордолезов разтвор или друг подходящ фунгицид. Последното пръскане е ден-два преди разсаждането. Когато лехата е подготвена от богата торопочвена смес, подхранване не се налага. Изостават ли растенията в развитието си, трябва да им дадете минерални торове.
Разсадът става готов за около 30 дни - към началото на юли. Дотогава трябва да се подготви мястото. Най-добре да е освободено от градинския грах, салатите, ранното зеле, ранния зелен фасул. След ранни картофи не бива - имат много общи болести и неприятели с доматите.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Бобовата огневка съсипва фасула

Бобовата огневка (Etiella zinckenella) е неприятел на бобовите култури, разпространен във всички райони на страната. Среща се по голям брой бобови растения, но най-силно вреди на фасула, соята, граха,...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Акарите най харесват горещината и сушата

Топлото и сухо време през летните месеци е добре дошло за развитието на акарите. След падналите валежи растенията имат голям и свеж прираст, но при високите температури и ниска влажност през тези месе...

Начало