Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хранителност. По съдържание на белтъчини превъзхожда фасула и граха. Особено високо е съдържанието на легумина, който е една от най-ценните форми на белтъчините. Ценно качество на баклата е, че става готова за консумация напролет преди зеления фасул. Така се удължава периодът на консумация на прясна високобелтъчна растителна храна.
Важна особеност на семената на баклата е, че могат да престоят дълго в почвата без да се повредят. Това дава възможност да се засяват непосредствено преди зимата и напролет със затопляне на времето да поникнат. Така баклата използва пълноценно влагата от зимните валежи в почвата и поливане почти не се налага. При пролетната сеитба това не е така, защото почвата трябва да е доста поизсъхнала, за да се обработва и засява. Младите растения издържат на повратните пролетни застудявания без особени повреди.
Ако и вие искате да отгледата бакла чрез зимен посев, най добре ще е да я засеете по бразди. Подходящото разстояние между браздите е 50 см. Семената се засяват по 4-5 в гнезда в основата на браздите от южната страна на дълбочина 5-7 см. Разстонето между гнездата е 30-40 см.
Тази теменужка е един от петстотинте вида теменужки по света. Заради високата декоративност на цвета растенията са кръстосвани и с други видове, затова с течение на времето започнали да наричат сортов...
Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...
Лозата се засажда на риголвана почва (50-70 см), за да формира дълбока коренова система. С тази обработка на площта хранителните вещества от повърхностния пласт се поставят отдолу, а подпочвата се изн...
В края на месеца засейте семената на карамфила Шабо. За тази цел използвайте глинени, пластмасови или емайлирани съдове, дървени сандъчета, дълбоки не по-малко от 6 см. Те трябва предварително да се д...