Градина » Заредете парника с гориво

 Заредете парника с гориво

В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непрегорял оборски тор е източник на енергия, която поддържа топлинния режим в парника.
Различните видове оборски тор притежават различно количество енергия. Особено важно е, че през различно количество дни отделят тази енергия за поддържане на необходимата топлина.
Конският тор е най-добър за парниците. През първите дни развива температура до 75 градуса, която след около седмица спада на 25-30 градуса и така се задържа в продължение на 50-60 дни.
Говеждият тор е по-слаб по сила от конския. Той поддържа температура 20-25 градуса 50 дни. Ако се прибави слама, неговите качества се подобряват.
Свинският тор рядко се употребява за зареждане на парници, защото е най-некачествен - поддържа ниска темпе ратура и за съвсем кратко време. Действието му може да се подобри, ако се смеси със слама и с конски тор.

Сламата и плявата също топлят

Всеки един от изброените видове тор съдържа слама, която се употребява за постеля на животните. Ако е недостатъчна, може допълнително да се прибави. При липса на един от изброените видове оборски тор материал за зареждане на парниците може да се приготви от чиста слама и плява. Те трябва предварително да се навлажнят с разтвор от азотен тор и пикоч. Към сламата за зареждане на един обикновен парник е достатъчно да прибавите 5-6 кг азотен тор. За да се съхрани правилно оборският тор, докато дойде време да се зареждат парниците, всеки ден количество оборски тор, който постъпва от животните, се разстила на тънък пласт и се притъпква добре. Така се гони въздухът и се оставя да се охлади.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зелето в избата не е в безопасност

Повреди по зелето по време на съхранението могат да причинят някои болести, които пренесени със заразени глави, продължават да се развиват и да заразяват здравите. Такива са: Бяло гниене – започва ...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

От какво се нуждае фасулът

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и при...

Начало