Градина » Пиракантата е идеална за жив плет

 Пиракантата е идеална за жив плет

Колкото красив, толкова непристъпен и бодлив храст е пираканта кокцинеа (Pyracantha coccinea). На височина достига 2- 3 м. Листата му са с елипсовидна форма, ситно назъбени по края, кожести, неопадливи, на цвят тъмнозелени . Цъфти през май и събраните в щитчета цветчета, бледорозови на цвят, са едва забележими. Красотата на този храст проличава от ранна есен до падането на сланите, когато узряват плодовете. Оранжеви или червени на цвят, те се открояват отдалеч и кичат храста чак до края на месец ноември. В градината храстът е много подходящ за ограда, заради непристъпността, която осигуряват острите бодли по клонките. Можем да го включим в жива ограда върху каменисти места с бедна почва, защото е непридирчив и расте навсякъде, стига да е на припек. Освен това е и много студоустойчив – издържа на температура до -20 градуса, без да измръзне. Понася подстригване и оформяне с овощарска ножица.
В края на ноември, дори в началото на декември се събират семената. Те са дребни и веднага се сеят, като се отстранява месестата част. Ако се оставят до пролетта, изискват специална подготовка във влажен пясък.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе отсега смеската за разсада

Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните гр...

Защитете дафината от студовете

Дафината или лавровото дърво ( Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. То е вечнозелено, като листата му живеят почти три години. Расте като изправен храст, но може да се превърне и в средно г...

Колко дълго живеят овошките

При всяко живо същество, включително и при човека, продължителността на живота е свързана преди всичко с биологическите особености на вида. Невинаги обаче животът продължава според наследствените зало...

Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им...

Начало