Тревните семена може да бъдат засети в различно време през годината и колкото и странно да изглежда, неблагоприятният момент е краткият период на зимните студове. Нищо не пречи и през лятото да се засяват, стига да се създадат благоприятни условия за поникване и развитие на тревите, което през този сезон е трудно. Зелените площи се създават от житни треви и ако се съобразяваме с тяхната природа, най-благоприятният момент за сеитбата им е есента, подобно на житото. Другият момент е ранна пролет или дори в края на зимата (февруари – март), както е за някои пролетни житни култури. Най-добрите условия за есенната сеитба настъпват през втората половина на септември и продължават през октомври. Би могло и през ноември, но не е за препоръчване. Колкото по рано през този сезон – толкова по-добре. Защото до настъпването на студовете и спирането на растежа младите растения успяват да развият корените си и така да устоят на неблагоприятните зимни условия.
Важно условие за създаваното на компактна и дълготрайна тревна площ е предварителната подготовка на терена. Почвата трябва да се обработи дълбоко на около 20 см и да се внесат в нея органични и минерални торове. От органичните торове за предпочитане е добре угният компост, който не съдържа плевелни семена. С допълнителни обработки почвата трябва да се доведе до рохкото градинско състояние и да се заравни. Преди разпръсването на семената леко се притъпква с дъска. Така те ще бъдат на еднаква дълбочина върху твърдо легло, което ще им осигурява по-добър приток на влага от по-долните части на почвения слой и дружно поникване. Семената се покриват с тънък пласт рохка пръст. Поливането чрез дъждуване след сеитбата е много полезна практика, която не бива да се пренебрегва.
При покупката на семената обърнете внимание дали смеската е предназначена за слънчеви или за по-сенчести места, дали е издръжлива на утъпкване, ако мислите на зеления килим да играят деца. И още нещо – съобразявайте се с препоръчаната норма на сеитба – количеството семена на квадратен метър. Имайте предвид, че гъстият посев става красив още през първата година, но не е дълготраен.
Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...
С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...
Един от най-честите неприятели в зеленчуковите градини е поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa). В по-студените месеци много вреди из парниците с разсади, отоплявани с биотопливо, но през април унищ...
Засаждането на растенията на постоянното им място се извършва през май или през юни, което зависи от датата на засяване на семената за производството на разсад. Целината има дълъг вегетационен период,...