Градина » Миша опашка се кипри на балкона

 Миша опашка се кипри на балкона

Апорокактусът (Aporocactus) е роден в Мексико. В природата са разпространени 6 вида. В домашни условия обаче можете да отгледате само плетовидния апорокактус (Aporocactus flagelliformis), наречен още кактус миша опашка. Това е епифитен кактус със светлозелени стъбла, със слабо изразени ребра, които леко висят от саксията. Бодлите са къси, като козина с жълто-кафяв цвят. Цветовете на растението са ярко розови, много едри, до 7 см в диаметър и изглеждат много ефектно на тънките стъбла, особено когато са много. Цъфтежът започва в края на зимата. Трябва да се каже, че апорокактусът цъфти без много изисквания, при това обилно. Въпреки че растението е много лесно за отглеждане, не трябва да забравяте за него. Разрастващият се храст на апорокактуса трябва периодично да се подрязва, като се премахват изтънелите и некрасиви филизи, като срезовете се посипват с дървени въглища.
Апорокактусът, както и всички останали други кактуси се нуждаят много от свеж въздух. Затова през лятото е най-добре да ги изнесете в градината или на балкона и да ги оставите там до есента.
Денонощното пребиваване на свеж въздух през цялото лято закалява и укрепва кактусите, като повишава съпротивителните им сили към болести и вредители. Но ако вече сте изнесли апорокактуса навън, то не трябва да го внасяте през нощта вътре, тъй като има опасност от опадане на цветовете. Растението лесно свиква с нощните спадове на температурите. Ако оставите през цялото лято растението на балкона, то то ще цъфти по-обилно, а цветовете ще са по-едри, трябва само да се погрижите предпазването от яркото слънце.
За да се радвате на апорокактуса през зимата, то го дръжте при температура 7-10 градуса. Осигурете му ярко осветление, но го приучавайте към слънцето бавно. Поливайте обилно през пролетта и лятото, през есента съкратете водата, а през зимата напояването трябва да е рядко, особено ако растението се държи на студено.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Горчивите ядки по ябълката

Горчивите ядки /петна/ са непаразитна болест по ябълката, която у нас се проявява навсякъде, където се отглежда този овощен вид. Повредите по плодовете се наблюдават през периода на узряването им , а ...

Динката има вкус на копър

Динката (Sanguisorba) е растение, което се използва не само за украса, но и на места, където почвата задържа влага. От рода са познати само няколко вида, но са разпилени по целия свят. Видът S. can...

Присадете диня на кратуна

Голяма част от любителите градинари присаждат дини върху кратуни. Благодарение на това се запазват много стари местни сортове растения и до днес. В случая се постига по-ранно узряване на дините и уве...

Пресният торф е опасен за растенията

Много градинари използват в качеството на органичен тор торф, надявайки се по този начин да увеличат реколтата. Но най-често ги очаква разочарование: торфът не може да повиши мигновено плодородието. ...

Начало