Градина » Вкоренете си бегония рекс

 Вкоренете си бегония рекс

Бегония рекс се размножава вегетативно чрез вкореняване на всички надземни части. Най-често се оформят листни резници, наподобяващи трапец. Във всеки резник трябва да има частица от централната невратура. Те се нареждат под наклон в сандъчета с пясъчно-торфен субстрат. При температура 20-25 градуса и постоянна влажност на субстрата и въздуха, вкореняването протича за около 30 дни. Младите растения се вкореняват в саксии номер 7-8. Почвеният субстрат се прави от равни части листовка, торф и пясък. У дома можете да вкорените части и в чаша с вода. Листната петура се съкращава силно, за да намали изпаряването на вода от нея. Дръжката се потапя в съд с вода. Държи се на светло и топло място. Скоро се появяват коренчетата. Когато от върха на дръжката се покаже нов лист, младото растение се засажда в саксия номер 7-8. Грижите за бегония рекс през цялата година се състоят в редовно поливане и почистване от засъхнали листа.
Тъй като след няколко години растенията и при най-старателно гледане остаряват и погрозняват, препоръчва се своевременно да си вкоренявате и да си отглеждате нов екземпляр, с който да подмените стария.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Антракноза дебне тиквите

Заболяването се появява по дините, тиквите и други тиквени култури още от началото на развитието им. Не прощава и след прибирането по време на съхранението. Върху заразените плодове се появяват закръг...

Топкарамфилът се засява сега

За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по въз...

Ягодите не могат без августовски грижи

Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...

Проредете лозите, за да родят вкусно грозде

Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...

Начало