Градина » Как се размножава западната туя

 Как се размножава западната туя

Западната туя (Thuja occidentali) може да се размножава по семенен начин и чрез зелени резници.
Семената на западната туя са плоски и заобиколени с тесни крилца. Когато светлокафявите шишарки провиснат надолу, семената са готови за посев.
Това се прави на добре разрохкана почва, не много дълбоко, защото семената са дребни и почвата над тях трябва да бъде три пъти тяхната големина. Кълняемостта им не зависи от нас и не може да се ръководи. Това се определя от благоприятните условия за правилния растеж на туята. Може да се провери в специализираните лаборатории.
Туята може да се размножава и по вегетативен начин чрез зелени резници, които представляват нарастващи невдървени леторасти с дължина 4-12 см.
Резниците се залагат през септември и началото на октомври. Вкореняването при тях протича по-бавно и по-трудно, отколкото е при широколистните вечнозелени растения.
Зелените резници се засаждат в парник с влажен пясък. Добре е да разполагаме и с торф, защото той задържа влагата. Дълбочината, на която се поставят резниците не трябва да бъде повече от 0,5 –1 см.
През зимата резниците имат нужда от покритие.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Защо пиперът издребнява?

Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия...

Изберете място за сливова градина

При преценяването на едно място дали е подходящо за създаване на сливова градина първоначално трябва да се ориентираме по наличността и състоянието на някои диви сливови овошки, които растат наблизо. ...

Цимбидиумът е лесен за отглеждане

Дълго време орхидеите се считаха за растения, които трябва да се отглеждат само от опитни цветари и трябва да има за тях специални помещения. С времето обаче се оказа, че тези красиви цветя може да се...

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Начало