Градина » Еленови рога в кошничка

 Еленови рога в кошничка

Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) - най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите. Името й идва от гръцки и означава широки рога.
Платицерумите се отнасят към семейство Папрати (Polypodiaceae) и включват само 7 вида. Всички те растат в горите на Югоизточна Азия и Австралия.
Като стайни растения се отглеждат два епифитни вида - лосорог платицерум (Р. acicorne) и голям платицерум (P.grande).
Както всички папарати, и това растение има два вида листа: стерилни и спороносни. Стерилните растат в долната част, те са плоски, закръглени, подредени керемидообразно. Те образуват нещо като фуния, в която се събират вода и хранителни вещества. От средата на фунията израстват спороносните листа - дълги, нарязани, по тях могат да се забележат зреещите спори. Те са насочени на всички страни и придават на растението неповторим и особено ефектен облик.
Еленовите рога достигат на височина до 25 см, а разперените и увиснали листа са дълги около 50-60 см.
В течение на годината израстват 2-3 нови листа.
Най-добре расте на светло, но не слънчево място. Оптималната температура е 18-20 градуса. Зле се отразяват температури под 15 и над 24 градуса. Преди поливането почвата трябва да е добре изсъхнала. Най-добре е саксията да се потопи за 15 мин в съд с вода, за да може почвата да се напои добре. Веднъж месечно е добре във водата да се разтвори минерален тор.
Платицерумът добре понася стайния въздух, но харесва пулверизирането 1-2 пъти седмично, при което се почистват и листата. Те не бива да се мият с кърпа, тъй като се премахват късите косъмчета, с които са покрити и които помагат на растението да се справи със сухия въздух.
Когато еленовите рога са посадени в саксия или кошничка, добре е да се използва торфена пръст, а когато растат върху коренище, торфът трябва да е смесен с наситнен мъх.
Възрастните растения не се пресаждат, освен в случаите, когато трябва да се смени съдът поради естетически съображения - например от саксия върху корен.
Пожълтелите и изсъхнали стерилни листа не се премахват, а се оставят да падната сами. Пожълтелите спороносни листа обаче се изрязват от основата. Папратите се размножават чрез спори, но това е занимание за специалисти. За размножение на платицерума могат да се използват кореновите издънки, които се появяват понякога.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Разделете прецъфтелите цветя

Цъфтежът на такива пролетни многогодишни цветя, като див слънчоглед (Doronicum), омайниче (Dryas), белоочица (Buglossoides), блатняк (Caltha) е приключил. През юли те вече са прецъфтели. Това е точнот...

Краставиците пожълтяват от глад

При недостиг на азот краставичните растения придобиват вретеновидна форма. Растежът им е силно потиснат, стъблата са тънки и твърди. Листата остават дребни и повечето от тях са изправени нагоре. Стран...

Късните домати се отглеждат по-различно

Ако сте си отгледали разсад за късни домати, сега е времето за засаждането му в градината. Постъпва се както и при ранните и средно ранните. Освободената от градинския грах, марулите или друга ранна к...

От затлъстели домати не чакайте реколта

Гледате доматеното растение нараства бързо, хабитусът му е мощен, стъблата са дебели. Листата му са тъмнозелени, едри, сочни, на върха му обаче са постоянно завити. Опитните градинари никак не се радв...

Начало