Градина » Предизвикайте аянията да цъфне по-рано

 Предизвикайте аянията да цъфне по-рано

Тихоокеанската аяния (Ajania pacifica) е популярна е още като „сребристо-златна хризантема". Родът включва около 30 вида, разпространени в Централна и Източна Азия. Това са многогодишни растения с разклонени, гъсто облистени стъбла. Растението може да се отглежда навън от май до октомври-ноември със зимуване в хладна оранжерия. В по-топлите райони на страната може да се остави да зимува навън, като се изреже надземната част и се защити кореновата система със сухи листа или слама, но отново съществува риск от частично или пълно измръзване. Предпочита пряко слънце или полусянка, влажна богата почва с участие на торф.
Зимува в прохладно помещение След цъфтежа през октомври-ноември, преди падане на снега, е желателно аянията да се прибере в оранжерия или в дома. За съхраняването на растенията през зимата е подходящо прохладно, дори тъмно помещение с температура около 10-15° С. Поливането е рядко. За следващата година могат да се използват същите растения, които след резитба напролет се възстановяват, но най-добрият вариант е да се „подновят". През май растенията се изнасят навън или се оставят в стаята, но без риск от прегряване. За стимулиране на по-ранен цъфтеж се практикува намаляване на осветлението (затъмняване от 17 часа вечерта до 8 часа сутринта всеки ден в продължение на 8 седмици) чрез покриване на растенията с черен полиетилен, картонена кутия или фолио.
Тихоокеанската Аяния е изключително устойчива на болести и вредители и перспективен вид, както за отглеждане навън като многогодишно растение с прибиране през зимата, така и в интериора. Може да се използва като цъфтящо и листнодекоративно растение в комбинация с камък, бордюри, заедно с хризантемите и други есенно цъфтящи видове.

ОСОБЕНОСТИ

• Това е растение на късия ден т.е образува листна маса при дълъг ден, а цъфти при къс ден (около 9 часа). Естественият период на цъфтеж при наши условия е октомври-ноември.
• Наблюдава се продължително задържане във фаза „бутонизация" т.е от момента на образуване на съцветията (септември) до отваряне на цветовете в тях минават поне 4-5 седмици.
• Растението изисква неутрална до леко кисела почва (рН 5,6-6.5). Предпочита по-ниски положителни температури през вегетационния период (20-22° С) и по време на цъфтеж (16-18° С), но при много студени зими измръзва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Предизвикайте живите камъчета да цъфнат

Под наименованието живи камъчета са известни няколко вида сукуленти, произхождащи от пустинните области на Южна Африка. Всяко растение се състои от два изключително сочни листа, плътно прилепнали един...

Черната мана може да ви остави без чушки

Черната мана по пипера е разпространена навсякъде в страната. Смята се обаче, че повредите, които тази болест причинява, обикновено не водят до загиване на растенията. Причинява се от гъбата Cladospor...

Как се размножава западната туя

Западната туя (Thuja occidentali) може да се размножава по семенен начин и чрез зелени резници. Семената на западната туя са плоски и заобиколени с тесни крилца. Когато светлокафявите шишарки прови...

Изпуснатите заболявания съсипват градината

И в градината важи правилото: болестта по-лесно се предотвратява, отколкото се лекува. В топлите и влажни дни масово се разпространяват гьбни болести: брашнеста мана, ръжда, сиво гниене и др. Гъбите н...

Начало