Градина » Време е божурът да намери ново място

 Време е божурът да намери ново място

Разделянето на божурите е полезна градинарска практика. То ще ви осигури силни и здрави растения с обилен цъфтеж. Преди да изкопаете божурите, изрежете стеблата им почти до почвената повърхност. След това внимателно разкопайте почвата на 20 см от коренищата и с помощта на вила внимателно ги извадете, като се стараете колкото се може по-малко да повреждате корените им. Поставете ги на равна повърхност и със слаба водна струя измийте коренищата, като не допускате повреда на растежните пъпки (очи). Корените и очите на божура в периода на делене са много чупливи, лесно се повреждат, затова след като ги измиете се препоръчва да оставите растенията за няколко часа на открит въздух, за да просъхнат и да станат по-еластични. С остър нож изчистете болните и изгнили части. Старите дебели корени се изрязват на 10-15 см под ъгъл 45-60 градуса. Растенията внимателно се оглеждат, за да се определи къде точно се намират очите и след това се пристъпва към делене.
В средата на старите големи храсти с чук се забива клин. Мястото трябва да се избере така, че колкото се може повредите да са по-малки. С този клин храстът се разделя на две или повече части. В центъра на старите храсти от божури често има изгнили части, които трябва да се почистят, да се дезинфекцират и да се напудрят с прах от дървени въглища или с фунгицид. Трябва да делите растението много внимателно, за да не счупите корените и пъпките. Храстът се дели на стандартни парчета, състоящи се от коренова шийка с 3-4 добре развити пъпки и няколко корена, в това число и дребни. От тях с времето ще се образуват коренови клубени, запасени с хранителни вещества.
Много дребните и много едрите части са нежелателни, тъй като те образуват корени с по-лошо качество и растенията не се развиват добре.
За да получите красиво и обилно цъфтящ божур, трябва не само да имате качествен посадъчен материал, но и правилно да изберете и да подготвите мястото преди засаждане. Към почвата това растението не е много взискателно, но все пак божурът предпочита добре обработените, богати на хранителни вещества глинести почви. На песъкливите образува много листа и малко цветове, на глинестите – големи цветове, но растенията се развиват много бавно. Почвата трябва да бъде със средна влажност, тъй като божурите в еднаква степен не понасят както прекалено сухите, така и заблатените места. Реакцията на почвата трябва да бъде неутрална или слабокисела (рН от 6 до 7). Разположете божурите на слънчево, достатъчно открито, но защитено от силните ветрове място. Те могат да понесат слабо засенчване, особено в обедните часове на деня, но не трябва да ги засаждате в близост до дървета и храсти.
Божурите растат дълго време на едно място, затова трябва да подготвите почвата много добре преди засаждане. Ямката за засаждане се прави дълбока и широка 50-70 сантиметра. Разстоянието между растенията е 90-120 см. Дъното на ямката се разрохква, на тежките почви се оформя дренаж на слой с дебелина 5-10 сантиметра. Две трети от ямката се изпълва с хранителна смес от равни части тор, торф и градинска почва. Към смеската се добавя и по 250 г суперфосфат за едно растение.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Ако ще гледате праз, време е да засаждате

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии. Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юн...

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

Сейте морковите за зимата

За да имате и през зимата на трапезата пресни моркови, трябва да ги засеете в началото на юни. Така че, ако след ранните култури се освободят площи, може да настаните там моркови. Много добри предшест...

Бодливото грозде дава плодове 30 години

Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...

Начало