Различните групи растения се нуждаят от различна по състав почва. В стайното цветарство се използват смеси, които са съставени от компост, листовка, парникова, глинеста почва, чимовка и пясък.
Компостната почва се приготвя от растителни остатъци: треви, опадали листа и др. Всичко трябва да се натрупа на купчина или да се изсипе в яма, след това да се полива. За ускоряване на угниването на компоста трябва да го обръщате (3-5 пъти). След 2-3 години почвата е готова за употреба. Компостната почва обикновено се добавя към бедни субстрати за повишаване на плодородието им.
Листовката се приготвя от опадали угнили листа на дървета (с изключение на дъба). Листата трябва да се съберат в купчина, през пролетта и лятото те трябва да се обърнат 2-3 пъти. След 2-3 години почвата е готова за използване.
Торфената почва се прави от разложен торф от блатисти места. Тя трябва да се държи на купчина на открито 1-2 години, за да се отделят почвените киселини, които действат вредно на растенията.
Парниковата почва се получава от натрупания в купчина и добре угнил (обикновено за 2 години) използват в парниците тор.
Чимовката се прави по следния начин: изрязаните през лятото или ранна есен чимове (с ширина 10-15 см и дължина 30-35 см) се обръщат с почвата нагоре и се поставят на купчина с височина не по-голяма от 1 м, като се поливат с говежди тор. След угниването им (след година) почвата може да се употребява.
В зависимост от вида, възрастта и фазата на развитие на растенията тези почви се смесват в различни пропорции.
Названието на ехиумът (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас им...
През студените зимни месеци една от грижите ни е да поддържаме най-подходящата въздушна влажност в стаите, където са нашите любимци. Въпреки че изискванията на отделните видове са различни, всички стр...
Разделянето на божурите е полезна градинарска практика. То ще ви осигури силни и здрави растения с обилен цъфтеж. Преди да изкопаете божурите, изрежете стеблата им почти до почвената повърхност. След ...
Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...