Градина » Информирайте се преди да купите азалея

 Информирайте се преди да купите азалея

Ако сте решили да си купите азалея и не планирате да я изхвърлите след цъфтежа й, опитайте се да се възползвате от следните съвети:
1. Купете си здраво растение, което е в началото на цъфтежа. Особено внимание обърнете на състоянието на листата. Листата трябва да са зелени и здрави.
2. Веднага след покупката извадете азалеята от саксията, подръжте корените й за няколко часа в чиста хладка вода, обработете ги и пресадете цветето в новата почва.
3. Саксията за азалеята трябва да е недълбока, но достатъчно широка. Като почва можете да използвате листовка в смес с торф. Проверете киселинността на почвата да не надвишава 4,4. Ако не умеете сами да контролирате киселинността на почвата, идете в някоя химическа лаборатория и проверете какви са стойностите на киселинност.
4. Преди засаждането на азалеята затоплете подготвената почва във фурна или микровълнова печка, полейте почвата с разтвор на калиев перманганат.
5. Подхранвайте азалеята с подходящи по състав торове един път в месеца. Поливайте растението със слаб разтвор на лимонена киселина (0,5 на 1 литър вода).
6. Не забравяйте да поддържате влажността на въздуха повишена. Това растение не понася сухия въздух.
7. Ако месец-два след покупката вашата азалея започне рязко за губи листата си, а млади филизи не се развиват, извадете растението от саксията и измийте корените му. След това разделете на няколко части растението и го разсадете. Новите растения могат да загубят старите листа, но след това при правилни грижи, може да се развият нови.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Помислете за летния магданоз

Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента,...

Колумнеята не бива да е на течение

Растенията от рода Колумнея (Columnea) обитават влажните гори на Централна и Южна Америка. В природата има около 100 вида като тревисти растения, храсти, полухрасти, висящи или пълзящи. Това очаровате...

Познавате ли формировката Тендоне

Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове. Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпе...

За да ви радва далията пак

Далията, известна и с името гергина, още от времето на баби и прабаби се радва на нестихващ интерес, ако въобще като растение може да се радва. По точното е ча тя радва окото на ценителя на красотата...

Начало