Градина » Накарайте зокумът да цъфти обилно

 Накарайте зокумът да цъфти обилно

Зокумът, наричан още олеандър (Nerium oleander) залага цветните пъпки в края на лятото и през есента, при това по върховете на едногодишните клончета (леторасти). Затова след прецъфтяването на всеки цвят, изрязвайте клончето под него, така че да остане дълго до първия или втория лист. Така ще израснат нови клончета, които по върховете си ще заложат цветни пъпки. Следователно цветовете ще бъдат много повечье от предната година. С тази резитба ще постигнете и друг ефект – храстът няма да израства бързо на височина, стъблата му няма да се оголват, а ще остане кичест със закръглена форма.
По време на цъфтежа, израстването на новите клонки и залагането на цветните пъпки олеадърът се нуждае от много вода и подхранване. През лятото подхранете на 2-3 пъти с предлаганите в цветарските магазини торове за саксийни цветя, като съобразите указаното на етикета количество с големината на растението. Поливайте често и съблюдавайте температурата на водата да не е по-ниска от температурата на почвата в саксията. Студената вода предизвиква физиологични смущения. Много добре се отразява на олеандъра окъпването му (може с помощта на лейка) през горещите летни дни. Освен високата почвена и въздушната влажност, от значение е и обилното слънце. Това никога не бива да ви убягва от вниманието.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Гроздобер през ...февруари

Ограниченият период на консумация на гроздето не бива да е причина хората да се лишават от неговото лечебно и хранително въздействие. Грижливото съхранение е много важно, за да може още няколко месеца...

Подновете ягодите със собствен разсад

Много са днес любителите, които отглеждат ягоди в двора си на едно и също място в продължение на редица години. Насажденията обаче се сгъстяват, болестите и неприятелите се множат. Ягодата е растени...

Не засаждайте купения разсад веднага

Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Начало