Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлина, вода и хранителни вещества, има и вът решни фактори, които влияят върху растежа. При орязване на леторастите или пензиране в рас тенията настъпва преразпределение на пластичните вещества, стимулаторите на растежа и др. В резултат на това настъпва силен растеж не само в растящите но и в спящите пъпки. Чрез пензирането (отчупването на растящите пъпки) се постига по-силно разклоняване и красиво оформяне на цветната корона. Пензирането обаче се прилага само при някои цветни видове. Най-често и по-точно то се прави както при едроцветните хризантеми, така и при дребноцветните на всеки 10 - 15 см. При астрите пензирането се изразява в прищипване на върха. В резултат на това се развиват нискостоящите пазвени пъпки и астрата добива туфест вид, но всеки цвят е с удължена дръжка.
Невенът също може да се пензира, получават се по-едри цветове. С успех се прилага пензирането при обикновеното и каскадното мушкато. Всички вариетети петунии също понасят пензиране.
Цъфтящите растения се колтучат
Колтучене се прави предимно при цъфтящите растения. То се състои в премахването на страничните разклонения, за да се получат по-качествени централни цветове. Най-много колтученето се прилага при карамфила Шабо, който се отглежда за рязан цвят, при оранжерийния карамфил Сим и др. Разклоненията и пъпките се отстраняват в началото, когато са крехки и се отчупват лесно.
Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури – ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. можете да настаните краставици ...
Надлъжното завиване на листата на розата е много характерна повреда, която се причинява от розената листна оса Blenocampa pusilla. Тя е разпространена във всички европейски страни и е много познат неп...
Зокумът, наричан още олеандър (Nerium oleander) залага цветните пъпки в края на лятото и през есента, при това по върховете на едногодишните клончета (леторасти). Затова след прецъфтяването на всеки ц...
Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...