Градина » Запознайте се със златната момина сълза

 Запознайте се със златната момина сълза

Златната момина сълза или оранжевата сандерсония (Sandersonia aurantiaca) е растение от семейство Liliaceae. В своята топла родина, Южна Африка, през периода на летните дъждове, сандерсонията цъфти обилно и продължително. Но за съжаление, сега в природата това ефектно растение се намира на границата на изчезването. В същото време сандерсонията активно завоюва цветни пазари. От 1994 г. новозеландците размножават златната момина сълза и я продават като саксийно растение.
Във възрастно състояние сандерсонията достига височина 80 см. Тя е нежна, леко катерлива тревиста лиана, която показва своите висящи цветове (златисти или яркооранжеви, с размер около 3 см) с леко загънати навътре краища на венчелистчетата, приличащи на китайски фенерчета.
Растението привлича вниманието към себе си дори и когато не цъфти благодарение на своите езкотични, ланцетни, светлозелени листа с тънки мустачки, които се прикрепват към опората. Сандерсонията е много чувствителна на понижението на температурите, но в умерените ширини цъфти обилно в закрито, топло помещение. При благоприятни условия нейните многобройни цветове образуват блестящ оранжев килим, който внася удивителна краска в околното пространство.
Златната момина сълза обикновено се размножава чрез клубени и семена, които се образуват в голямо количество. Най-често на едно стъбло има по 12 цвята, като всеки от тях завръзва 50-70 семена. Най-продуктивни са растенията, които се отглеждат на открито. Семенните кутийки трябва да бъдат събрани, когато започнат да се отварят, но преди да са се разсипали семената. След като изсъхнат, кутийките трябва да се разчупят. Почистените семена се съхраняват на прохладно, сухо място. 1000 семена тежат 7 г. Има различни начини за отглеждане: можете да засеете семената в саксия, която се оставя навън, да държите семената в торбичка навън, а през пролетта да ги засеете, изберете сами.
Пръз първата година покълват не повече от 20% от семената, останалите покълват през следващите две години. Клубените трудно се развиват в тежка почва, затова трябва да слагате растенията в градинска лека почва с добър дренаж.
Южната страна на жилището ви е идеалното място за лианата, стига да й осигурите завет. В периода на растеж трябва редовно и внимателно да оглеждате растението за вредители.
Трябва да имате и друго предвид. Когато надземната част на сандерсонията загине следва период на покой (12 седмици), в което време растението трябва да се изкопае и да се постави в перфорирана торбичка с леко влажен торф в хладилника.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Златозадката напада внезапно овошките

Намножи ли се, в състояние е да унищожи овощни градини, горски дървета и декоративни храсти. Характерно за нея е, че се появява в голямо количество (каламитет) внезапно. Има я навсякъде у нас. Просто ...

Ранни зеленчуци без оранжерия!

Ако искате да си произведете разсад или ран зеленчук в малки количества, а нямате парник или оранжерия, има решение. Съществува елементарен начин да си направите прости култивационни съоръжения, изпол...

Сменяйте на части почвата на лимона

У нас лимонът може да се отглежда само като саксийно растение. Обикновена практика е през зимата да му се осигурява принудителна почивка в хладно помещение (6-8 градуса), а напролет да се изнася на те...

Осигурете на Коледната звезда къс ден

За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...

Начало