Градина » Брукмансия изпълва градината с аромат

 Брукмансия изпълва градината с аромат

Брукмансията /Brugmansia/ е храст или малко дръвче от семейство Картофови /Solanaceae /. Неговата родина е Южна Америка. Растението достига височина 1.80 – 6 м. и широчина 150-240 см. Цъфти от късна пролет до късна есен /от юли до септември/. Листата са едри, тъмнозелени с блясък.
Това растение има две фази на растеж. В началото расте изправено, нагоре, обикновено развива едно стебло, докато достигне първите 80 до 150 см. До този момент не цъфти. След това започва да се развива като храст с разклонения и образува цветове. Цветовете са ароматни, тежки, във формата на тромпет /c дължина около 15-20 см/, цъфтят в бяло, жълто, розово, кремаво или оранжево и вечерно време изпускат невероятен аромат. Плодовете в зависимост от видовете имат форма на яйце или вретено.
Брукмансията е лесен за отглеждане вид. Обича слънчевите места с влажна, добре отцеждаща се почва. Предпочита високи температури през деня (26-30 градуса) и хладни нощи. В по-студените райони може да се отглежда в контейнери, които през зимата се пренасят в закрити помещения.

Размножаване

Брукмансията се размножава чрез вкореняване на резници дълги 10-20 см., взети от края на клончетата през лятото. Почвеният субстрат, трябва да бъде богат на хранителни вещества и същевременно да има добра въздухо- и водопропускливост. Желателно е в почвата да се сложи торф. В периода на израстване да се полива обилно и до м. август да се наторява всяка седмица. Прецъфтелите цветове да се отстраняват за по-обилен цъфтеж. Презимуването може да става на светло при температура 4-12 градуса или на тъмно. Ако зимува на тъмно през пролетта трябва обилно да се подрязва.

ВНИМАНИЕ!

Всички части на растението са отровни. При провеждане на резитба /санитарна или обикновена/ отрязаната вегетативна маса и увяхналите цветове да се събират и унищожават. Всички манипулации да се извършват с ръкавици и инструментите да се дезинфекцират и да се измиват.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете бостан в оранжерията

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...

Опитомете си шипка

У нас шипката се среща навсякъде. Има я на морското равнище и високо в планината. Заради ценните си качества е култивирана още от дълбока древност. Практиците цветари са успели през годините да опитом...

Размножаване на хортензия

Хортензията се размножава по няколко начина, като използването на семена изобщо не е подходящият метод за любители. Разделянето на растенията при прехвърляне в нова саксия е рисковано. Остава вкореняв...

Кършете лозите внимателно

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат ...

Начало