Градина » Брукмансия изпълва градината с аромат

 Брукмансия изпълва градината с аромат

Брукмансията /Brugmansia/ е храст или малко дръвче от семейство Картофови /Solanaceae /. Неговата родина е Южна Америка. Растението достига височина 1.80 – 6 м. и широчина 150-240 см. Цъфти от късна пролет до късна есен /от юли до септември/. Листата са едри, тъмнозелени с блясък.
Това растение има две фази на растеж. В началото расте изправено, нагоре, обикновено развива едно стебло, докато достигне първите 80 до 150 см. До този момент не цъфти. След това започва да се развива като храст с разклонения и образува цветове. Цветовете са ароматни, тежки, във формата на тромпет /c дължина около 15-20 см/, цъфтят в бяло, жълто, розово, кремаво или оранжево и вечерно време изпускат невероятен аромат. Плодовете в зависимост от видовете имат форма на яйце или вретено.
Брукмансията е лесен за отглеждане вид. Обича слънчевите места с влажна, добре отцеждаща се почва. Предпочита високи температури през деня (26-30 градуса) и хладни нощи. В по-студените райони може да се отглежда в контейнери, които през зимата се пренасят в закрити помещения.

Размножаване

Брукмансията се размножава чрез вкореняване на резници дълги 10-20 см., взети от края на клончетата през лятото. Почвеният субстрат, трябва да бъде богат на хранителни вещества и същевременно да има добра въздухо- и водопропускливост. Желателно е в почвата да се сложи торф. В периода на израстване да се полива обилно и до м. август да се наторява всяка седмица. Прецъфтелите цветове да се отстраняват за по-обилен цъфтеж. Презимуването може да става на светло при температура 4-12 градуса или на тъмно. Ако зимува на тъмно през пролетта трябва обилно да се подрязва.

ВНИМАНИЕ!

Всички части на растението са отровни. При провеждане на резитба /санитарна или обикновена/ отрязаната вегетативна маса и увяхналите цветове да се събират и унищожават. Всички манипулации да се извършват с ръкавици и инструментите да се дезинфекцират и да се измиват.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си разсад за кипарис

Хладните дни на късната есен са благоприятни за посев на семена от кипариси в сандъчета. Посевът се извършва на терасата или в градината на открито, най-добре когато времето е влажно. Сандъчето се зар...

Изсушете райската ябълка, за да не горчи

Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате. Много хора смятат райската ябълка з...

Запознайте се с перуанската ябълка

Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...

Вземете си кестен от Австралия

Австралийският кестен (Castanospermum australe) е изключително оригинално растение от сем. Бобови, чиято родина е източното крайбрежие на континента Австралия. Там то е много стройно високо дърво, от ...

Начало