Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резитба, като на всяко здраво стъбло се оставят не повече от 2 до 5 пъпки (в основата на всяка листна дръжка се образува нова пъпка) и така се получават гъсти и обилно цъфтящи екземпляри. Прави се и пресаждане в нова почвена смес, съставена от добра градинска пръст, листовка, угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1. На дъното на съдовете винаги се прави и добър водопропусклив слой от парченца счупена керемида и промит речен пясък.
От изрязаните части на старите стъбла се правят резници, които се поставят за вкореняване (по 4 до 6 броя в саксия с влажна почва). Саксията се покрива с полиетиленов плик или прозрачен съд и се поставя на светло и слънчево място и съвсем леко почвата се овлажнява. Така за 2-3 седмици резниците се вкореняват.
Важно е да знаете
• Обикновените мушката и сакъзчетата (т.нар. бръшлянолистни или алпийски мушката) най-обилно цъфтят през първата година след отглеждането си от резници. При тях в следващите 2-3 години при добри грижи цъфтежът отново може да е обилен, но след това растенията трябва отново да се подмладят. Може да се оставят едно или две от вид или сорт за майчини, от които да се свалят резници за вкореняване.
• Кралските мушката, по-известни като английски или едроцветни, достигат своята най-голяма красота на втората или третата година след засаждането си. Затова при тях не трябва да се извършва никакво подрязване, защото цъфтежът им ще се влоши.
Калистемон – как да се грижим за него Калистемонът е родовото име на 34 вида храсти от семейство Myrtaceae. По-голямата част от видовете са ендемични за Австралия, четири вида са открити в Нова Ка...
Цилиндроспориозата, известна още като червени листни петна, кокоминоза и бяла ръжда, е икономически най-важната болест по черешата и вишнята не само в Кюстендилския район, но и в останалите райони на ...
Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...
Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...