Градина » Коколобата расте на влажна почва

 Коколобата расте на влажна почва

Коколобата (Coccoloba uvifera) е много ефектен листнодекоративен вид, който в последните години се настани и у нас. Растенията произхождат от Южна Флорида и Антилските острови, където се оформят като мощни храсти. В стайна обстановка се развиват по няколко здрави, изправени стъбла. Прелестта на храстчето е в неговите много красиви, едри, вечнозелени листа. Те достигат до 20 см дължина. Формата им е овално-удължена с тъп връх. Петурата е леко нагъната, а повърхността й е блестящо зелена. Декоративността се допълва от червеникавите проводящи съдове в млада възраст, които по-късно са кремаво-бели. Вече има създадени сортове с живописно изпъстрени с кремави петна листа.
В Европа растенията не цъфтят. В родината си обаче те се украсявят от ароматни бели цветове. По-късно декоративността се продължава от червени плодчета, приличащи на грозде ягодки. По този повод местните жители наричат коколобата „морско грозде”.
Оптималната температура за растенията е около 19-20°С. През зимата топлината в стаята не трябва да е под 12 градуса. Растенията обичат ярката светлина, но трябва да са защитени от слънцето. Почвената смес да е умерено влажна през цялата година, затова през лятото е полива обилно, а през зимата – по-малко. Изисква ежедневно пулверизиране с вода.
Коколобата се размножава чрез стъблени резници, които се вкореняват през пролетта. Растенията не обичат често да бъдат пресаждани, затова само в млада възраст през пролетта се прехвърлят в по-големи саксии. При това се подготвя почвена смес от листовка, чимовка, торф и пясък в съотношение 2:2:1:1. Последният съд трябва да е голям. След това през лятото растенията се подхранват по един-два пъти месечно с торове за листнодекоративни растения.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Гъбички може да съсипят картофите

Ако сте си отгледали добра реколта от картофи в своята градина и сега има какво да съхраните за по-дълго време, внимавайте какво поставяте за съхранение. Случва се някои клубени бързо да загниват, а п...

Трифоновден идва – зарязвайте лозята

Каква точно да е резитбата, зависи от много условия - климатични, почвени, агротехнически, от самата биология на растението. В районите, където има опасност от измръзване на пъпките през зимата, трябв...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Накарайте камелията да цъфти и зимата

Зелената зимна украса на жилището е външна изява на дълбокия душевен стремеж към непрекъснат допир с природата. Има много листнодекоративни растения, с които можем да задоволим, ако не непълно, то пон...

Начало