Градина » Тръстика от блатата освежава стаята

 Тръстика от блатата освежава стаята

Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи на фонтан, се разпиляват в различни посоки. Листата напомнят тънки косми, с израстването се извиват красиво като дъга.
На края на изящните тънки стъбла, които падат ниско встрани, през пролетта се появяват фини цветове. Отначало те са кафяви, а след това, когато се разтворят, стават бели и тогава растението изглежда като украсено с памучни топчици. Цъфтежът е дълъг и продължава от пролетта до началото на лятото. Понякога е възможно цъфтежът да продължи цяла година.
Тръстиката предпочита полузатъмнените места и трудно понася преките слънчеви лъчи. През зимата тя се нуждае от топлина. Минималната температура, при която може да се отглежда през този сезон, е 12 градуса.
Това е типично блатно растение, затова има нужда от обилни поливки и висока влажност на въздуха. Саксията с растението трябва да се постави в чинийка и да се следи в нея постоянно да има вода. Много е полезно понякога растението да се пулверизира, особено в силно затоплените помещения. От март до септември трябва да се подхранва веднъж на две седмици с торове за декоративно - листни растения. Тръстиката не се нуждае от зимна почивка, тя цяла година се чувства много добре в стаята, разбира се, при осигуряване на достатъчно висока влажност на почвата и въздуха.
Растението се слага в субстрат за папрати. Сместа може да приготвите и сами от торф, листовка и груб пясък в съотношение 3:3:2. При течение или недостатъчни поливки краищата на листата потъмняват и се стига до гибел на растението.
Събраните семена може да се засеят през пролетта в смес от градинска пръст, торф и пясък в равни части. Съдът с тази смес се поставя в кашпа, пълна с вода. След няколко седмици младите растения се разсаждат в отделни саксийки. Лесно може да се размножи растението и като се раздели, но по-добре е това да става със семена. Получените растения по правило са по-издръжливи и пищни.
Това е преди всичко великолепно ампелно растение. Много добре изглежда в терариуми. Биоенергетиците го смятат за особено полезно в трудни ситуации. То помага за концентрацията. Особено е полезно за представителите на водните знаци в Зодиака.

Автор: Светла Желязкова

Представяме Ви:

Как се размножават обичките

Не си губете времето за събиране на семена от това цвете. То наистина понякога дава и семена, но получените от тях растения не възпроизвеждат сорта. Различните естествени видове обички отдавна са прен...

Колко дълбоко да обърнем градината

На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...

Изберете подходящо място за розите

При нашите климатични условия розата не проявява капризи и редовно достига до цъфтеж. Има обаче подробности, с които трябва да се съобразявате. Отрицателно влияние върху цъфтежа може да окаже типът ...

Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са то...

Начало