Родината на афеландрата (Aphelandra squarhosa) са тропичните гори на Бразилия. Среща се също в Колумбия и Мексико. Формирала се като вид в този район на света, тя има характера на всички растения с подобен произход и се проявява преди всичко като топлолюбиво растение. За нормалното й развитие през цялата година се поддържа температура 18-20°С. При минимална стойност 15°С листата й започват да опадват. През зимата се полива с вода със стайна температура. Саксията трябва да е на светло, но неогрявано то слънцето място. При силно слънчево греене се препоръчва растенията да се засенчват. Много важно е да се поддържат оптимална въздушна и почвена влажност. Сухият въздух също може да причини загуба на листа. А нали листата са декоративното достойнство на това растение. Те са елипсовидно удължени (до 20 см), тъмнозелени, с блясък. Жилките са сребристи, което увеличава декоративната стойност на растението.
Размножава се със семена и резници
Афеландрата, макар да се отглежда предимно като листно декоративно растение, цъфти, като образува дълго 7-10 см съцветие от тръбести жълти съцветия. Семената бързо губят кълняемостта си. Затова още през февруари се засяват в смеска, съставено от равни части градинска почва и пясък. Поставят се на полусянка. При температура 18-20°С поникват за 10-14 дни. Пикират се в сандъчета, а после се засаждат в саксии.
По-често се използва размножаването чрез резници, което се прави от октомври до март. Връхни или стъблени, но невдървесинели леторасти се нарязват на дължина около 10 сантиметра. Смеската се подготвя от торф и пясък. Поддържа се температура 20-22°С. Връхните резници се вкореняват за 14, а стъблените за 20 дни.
Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Н...
В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...
В стъклените оранжерии картофената мана е опасна болест за доматите, както за младите растения, така и за растенията напреднали в развитието си. Преглеждайте редовно растенията и при поява на болестта...
След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...