За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по възможност в редове, което много улеснява плевенето. Добрата торопочвена смеска е равни части градинска почва и прегорял оборски тор с добавка на малко пясък, ако почвата е по тежка. Грижите за разсада се свеждат главно до поливане и плевенe.
Младите растения се засаждат на постоянно място през есента на разстояние 30 на 30 см. На следващата година започват да цъфтят. Най-много цъфтят през юни и юли. През този период трябва да се отбират и семена за посев. Грижите за растенията преди всичко поливане и плевене. Трябва да се има предвид, че самакитката се и самозасява. Редом с плевелите трябва да се отстраняват и новопоникналите растения. Ако се запазят, лехата толкова ще се сгъсти, че на следващата година растенията ще са неугледни и с дребни цветове.
Впрочем многогодишно растение по природа, топкарамфилът е най-добре да се отглежда като двегодишно – през първата година се произвежда разсад и се засаждат младите растения, а през втората година цъфтят. След прецъфтяването ги изкоренявайте и за да поддържате хубавата украса на двора, всяко лято си засявайте нов разсад.
У нас са правени много експерименти за отглеждане на ягоди в култивационни съоръжения, но още не са малко любителите, които не се страхуват да опитат. Полиетиленовите оранжерии и тунелчета акумулират ...
Вероятно сте забелязали, че при някои любители цветари амарилисът цъфти през зимата, а други се радват на цветовете му през лятото. В това няма нищо странно. Амарилисът може да цъфти два пъти в година...
Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник...
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...