За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по възможност в редове, което много улеснява плевенето. Добрата торопочвена смеска е равни части градинска почва и прегорял оборски тор с добавка на малко пясък, ако почвата е по тежка. Грижите за разсада се свеждат главно до поливане и плевенe.
Младите растения се засаждат на постоянно място през есента на разстояние 30 на 30 см. На следващата година започват да цъфтят. Най-много цъфтят през юни и юли. През този период трябва да се отбират и семена за посев. Грижите за растенията преди всичко поливане и плевене. Трябва да се има предвид, че самакитката се и самозасява. Редом с плевелите трябва да се отстраняват и новопоникналите растения. Ако се запазят, лехата толкова ще се сгъсти, че на следващата година растенията ще са неугледни и с дребни цветове.
Впрочем многогодишно растение по природа, топкарамфилът е най-добре да се отглежда като двегодишно – през първата година се произвежда разсад и се засаждат младите растения, а през втората година цъфтят. След прецъфтяването ги изкоренявайте и за да поддържате хубавата украса на двора, всяко лято си засявайте нов разсад.
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
В стъклените оранжерии картофената мана е опасна болест за доматите, както за младите растения, така и за растенията напреднали в развитието си. Преглеждайте редовно растенията и при поява на болестта...
Неинфекциозните болести по доматите могат да засегнат както корените и кореновата шийка, така и листата и плодовете. Някои от тях се наблюдават и по пипера и патладжана. Ще ви запознаем с най-често ср...
Листното торене е практика, която се прилага по време на вегетацията на зеленчуковите, овощните култури, цветните култури и лозята. То цели да се внесат допълнителни хранителни вещества в лесно достъ...