Макар родина на влакнестия шмак (Rhus tiphina) да е Америка, той се среща и у нас култивиран и заселен в много паркове и градини. Красивата му ажурна корона го прави много желан за градина с тревна площ, единично или в групи. Рус тифина принадлежи към семейството на смрадликите и представлява храст или дърво. Листата й опадват през есента. На височина достига 6-8 м. Не израства много, защото се разклонява още от млада възраст. Листата са удължени яйцевидно. На лицевата страна са лъскавозелени, а на обратната – сиво-зелени и разположени срещуположно на клонките. Красотата на листата се проявява наесен, когато започват да променят своята окраска от оранжева до пурпурночервена преди да опадат. Влактесният шмак цъфти през юни – юли. Цветовете са дребни жълто-зелени, събрани в гроздовидни гъсти съцветия. През септември и октомври започват да зреят плодовете. През рехавата, прозрачна корона личат червените гроздовидни плодове, които са съставени от семена, обсипани с четинести власинки, приличащи на фенери. Плодовете се запазват и след окапването на листата му.
Задържа почвата
Влакнестият шмак не е взискателен към почвата. Използва се като растение срещу ерозията. То е светлолюбиво и сухоустойчиво. Най-подходящи градини за рус тифината са с камениста почва на голи припечни места. През септември до средата на октомври, преди мразовете, плодовете имат пурпурночервен цвят, който от ниските температури потъмнява и така светещите фенерчета започват да гаснат, но не падат от клоните, а здраво се държат за тях и през зимата. Не се страхувайте да засадите екземпляр от растението дори и в студени райони, тъй като то е много мразоустойчиво, със здрава коренова система.
Размножава се чрез коренови резници
Макар влакнестият шмак да плододава редовно и семената да са с висока кълняемоспособност, не се използва семенният начин на размножаване, защото е много бавен. Размножава се чрез коренови резници. Принципът е като при зелените резници. Много е важно да се знае, че влакнестият шмак съдържа много смолни канали и съдържание на танин.
В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и ...
Интересни биха изглеждали терасата или балконът, ако между разноцветните багри на цветята се мъдрят тъмновиолетовите плодове на патладжана. И защо да не си позволите да си отгледате поне един храст от...
Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране. Филизенето се извършва още в начал...
Картофите са много взискателни към запасеността на почвата с хранителни вещества. Най-голяма нужда от хранителни вещества, картофите имат при интензивното нарастване на надземната им маса и на клубен...