По една или друга причина е възможно да не успеете да засадите веднага закупените дръвчета. Ако трябва да отложите работата за няколко дни, може да ги съхраните невредими в плитък ров, като покриете корените им с влажна пръст. Но ако започне трайното застудяване и ще трябва да ги запазите за пролетта, мерките са по-сериозни. Пак ще стане това в ров, но той трябва да е дълбок 50-60 см, а дълъг и широк според количеството дръвчета. Ровът трябва да е на място, което не се огрява много от слънцето - северната страна на сгради или северно изложение на склона. Не бива и да е на ниско, където ще се застояват валежните води.
Дръвчетата се нареждат в рова изправени или леко наклонени гъсто едно до друго, но така, че между тях свободно да преминава рохката почва, с която ще покриете корените. Тя трябва да проникне навсякъде, без да остават въздушни празнини. Това се постига и чрез леко стръсване на дръвчетата по време на насипването. Дълбочината на заравянето трябва да е до 40-50 см над кореновата шийка. На всяко дръвче поставете етикет с името на сорта, за да избегнете терзанията дали не сте забравили този ли е или друг. Ако има опасност от нападения на мишки, изкопайте околовръст канавка с отвесни стени. Те обикновено избягват да я преминават. При опасност от диви зайци следва да оградите хранилището с мрежа. Това е най-сигурното.
Родината на джинджифила е Югоизточна Азия - Хималаите и Непал. На открито се отглежда в тропическия пояс, а у нас само като саксийно растение, при това много лесно. Той е бил известен още на древни...
Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето...
Дървото на живота (Crassula arborescens) представлява сукулентно растение, което бива едногодишно или многогодишно. Листата на семейство Тлъстигови, към които растението принадлежи, са месести, разпол...
Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...