Градина » Как се прави ябълков оцет

 Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което означава “вкиснато вино”.
За да получите ябълков оцет, първо трябва да си направите вино (сидър), което след това се подлага на оцетно-кисела ферментация. Използват се сочни, добре узрели ябълки, без семки, които се нарязват и смилат добре. Следва пресоване, за да се получи сок. Към него се прибавя около 80-100 г захар за всеки литър, разтворена предварително в затоплен сок. Това се прави с цел да се осигури поне 10 градуса алкохол на бъдещото вино. Алкохолната ферментация трябва да протича в стъклен съд при температура 15-20ºС. Ферментиращата течност се разбърква всеки ден, за да се осигури по-бързо врене. Приключи ли ферментацията, ябълковото вино се оставя в покой известно време, за да се позабистри, след което се преточва.
Вторият етап предвижда оцетно-кисела ферментация в ябълковото вино, при която алкохолът се превръща в оцетна киселина. Тя трябва да протича при температура около 25-30ºС. За целта ябълковото вино се затопля предварително. Още в самото начало към течността се прибавя хлебна мая, затоплена до същата температура в доза поне 10-15 г за литър бъдещ оцет. Съдът не трябва да е пълен до горе. Да се използват само стъклени или пластмасови съдове, но в никакъв случай дървени.
При спазване на горните условия, ябълковият оцет е готов за 8-10 дни. Желателно е да му се прибави по 1 грам 6-процентова серниста киселина за всеки литър.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Хидропониката – тайни и практика

Въпреки че хидропониката е един от най-скъпите методи за отглеждане на растения, неговата популярност все повече расте. Защото хидропониката позволява да отглеждате зелени растения, дори и ако често о...

Какво да правим с подранилите обички

Въпреки препоръките обичките (фуксии) да зимуват на хладно и светло място, много хора нямат възможност да им осигурят подобни условия. Те прибират през есента своите цветя в жилищните помещения, къдет...

Колко и какви семена ще ви трябват

Това е началото, въпросът, от чийто отговор се тръгва към желания успех от отглеждането на зеленчуците в градината. Когато сте решили какво ще засявате и сте избрали и сорта, остава да решите колко се...

Направете топли гнезда за ранните зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко пр...

Начало