Градина » Как се прави ябълков оцет

 Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което означава “вкиснато вино”.
За да получите ябълков оцет, първо трябва да си направите вино (сидър), което след това се подлага на оцетно-кисела ферментация. Използват се сочни, добре узрели ябълки, без семки, които се нарязват и смилат добре. Следва пресоване, за да се получи сок. Към него се прибавя около 80-100 г захар за всеки литър, разтворена предварително в затоплен сок. Това се прави с цел да се осигури поне 10 градуса алкохол на бъдещото вино. Алкохолната ферментация трябва да протича в стъклен съд при температура 15-20ºС. Ферментиращата течност се разбърква всеки ден, за да се осигури по-бързо врене. Приключи ли ферментацията, ябълковото вино се оставя в покой известно време, за да се позабистри, след което се преточва.
Вторият етап предвижда оцетно-кисела ферментация в ябълковото вино, при която алкохолът се превръща в оцетна киселина. Тя трябва да протича при температура около 25-30ºС. За целта ябълковото вино се затопля предварително. Още в самото начало към течността се прибавя хлебна мая, затоплена до същата температура в доза поне 10-15 г за литър бъдещ оцет. Съдът не трябва да е пълен до горе. Да се използват само стъклени или пластмасови съдове, но в никакъв случай дървени.
При спазване на горните условия, ябълковият оцет е готов за 8-10 дни. Желателно е да му се прибави по 1 грам 6-процентова серниста киселина за всеки литър.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Дървото на живота расте бавно, но живее дълго

С това име най-често назовават дървовидната красула - Crassula arborescens. Имайте предвид обаче, че към рода красула се отнасят около 300 вида, някои от които много си приличат. Поради тази причина и...

Боровинките се нуждаят от мулчиране

Едно от най-важните неща за американската боровинка през летните месеци е да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пласт да е десетина...

Сега къпините се нуждаят от много грижи

Правилното отглеждане на къпините е важно за тяхното добро развитие и плододаване. През май трябва да се поддържата почвената повърхност в рохкаво състояние и задължително чиста от плевели. Това създа...

Сейте спанака още през февруари

Има ли възможност да го засеете през февруари, не я пропускайте. Не позволява ли времето, отложете за март, но и тогава - колкото е възможно по-рано. По-късните посеви попадат в условия на топло време...

Начало