Градина » Украсете градината с лилии

 Украсете градината с лилии

Ако сте решили да оформите водна площ в градинката си, непременно трябва да се погрижите в нея да заплуват прекрасните езерни перли.
Името на водните лилии (Nymphaea) произлиза от латинската дума – nymphe и означава богиня на водата. Родът обхваща 25 вида многогодишни тревисти растения с презимуващо в тинята коренище. Листата са кръгли, бъбрековидни, тъмнозелени и блестящи. Разположени са на дълги дръжки и петурата плува на повърхността на водата. По същия начин се появяват и цветовете – дръжките се удължават, докато пъпката изплува на повърхността. У нас естествено разпространена е бялата водна лилия (Nymphaea alba), която е защитена от закона и все по-рядко се среща. В озеленяването се използват градински хибриди, които са разнообразни по цвят, размери на цвета и дълбочина на отглеждането.
Водните лилии цъфтят от юни до късна есен, ако тя е топла и без слани. Необходимо е обаче да се полагат достатъчно грижи за растенията и да се внасят хранителни вещества в субстрата им. Важно е също така те да заемат слънчевите места във водоема. Често причината за липса на цъфтеж при водните лилии е отглеждането им в сянка. Лилиите обичат бавно течащата или стояща вода, но достатъчно аерирана. Те не понасят силните течения и бързото движение на водата.

Засаждане и грижи

Дълбочината на засаждане зависи от сортовете и обикновенно варира от 30-80 см. Ако не се знае при закупуването на растенията, те могат да се засаждат на 40-50 см. Тази дълбочина е добра за почти всички вариетети. Растенията се засаждат направо на дъното или в специални кошове за водни растения, или в обикновенни саксии и сандъчета, които трябва да бъдат по-широки и разлати. На дъното се поставя дренаж. Ако дупките на саксията са прекалено големи преди да се постави субстрата се застила парче зебло или друга мрежеста материя. Ако няма подходяща почва може да се използва употребяван компост, размесен с градинска почва и едрозърнест пясък. Използването на специални торове за водни растения е необходимо, за да се развие красиво растение. С течение на времето корените на растенията се разрастват и уплътняват.
Необходимо е поне на две години коренището на лилията да се пресажда. Прави се рано на пролет, преди да са се развили листата. Торене се прилага всяка година с бавно разпадащи се специални торове за водни растения, които обикновено са разчетени да обхващат един сезон. Торенето и пресаждането е необходимо, когато растенията са в саксии.
Друго важно условие при отглеждането на лилиите е коренището да не замръзва. Ако водоемът е достатъчно дълбок и не замръзва до дъното, лилиите не се вадят през зимата. Ако обаче водата му източва през зимата, лилиите трябва хубаво да се покрият със сухи листа, компост и други материали, които да им осигурят надеждна защита от зимния студ. Ако басейнът е по-малък - саксиите се изваждат, оставят се да се отцедят и се поставят в пликове, които се допълват със сухи листа и се прибират в мазе или избено помещение, където темпертурите не падат под нулата, но максимално ниски. В пликовете се оставят отвори, за да могат растенията да дишат. В края на април, началото на май лилиите могат да се поставят отново във водоема.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Настанете лютичето край вода

В цветарството са известни около 20 вида лютичета, произхождащи от семейство Ranunculus. Най-разпространено е азиатското лютиче (Ranunculus asiaticus), което се среща в югоизточната част на Европа и А...

Разсадете средно ранния патладжан

От средата на май започва разсаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запаз...

Платицериумът не се сади в саксия

Платицериумът е особен вид папрат, произхождащ от умерените зони на Австралия. У нас е познат видът платицериум бифуркатум (Platicerium bifurcatum, а също и Platicerium alkikorne). Като саксийно расте...

Побързайте да засадите ранното зеле

Засаждането на ранното главесто зеле става възможно към края на март-началото на април. Най-често се отглежда по бразди при разстояние 60-70 см между браздите и 40 см между растенията в реда. Растения...

Начало