Градина » Къпината се реже според сорта

 Къпината се реже според сорта
Резитби се извършват през цялото лято

Как точно се реже къпината е често задаван въпрос. Не може да се даде еднозначен отговор, защото издънките се режат по различен начин в зависимост от сорта и възприетия метод на оглеждане.

Храстовидно

се отглеждат изправено и полуизправено растящите сортове – Теодор Раймерс, Китатини, Уилсън, Дароу, Чероки, Брейзос, Хюл Торнлес. Храстът се формира през първите една-две години. Изрязват се слабите и сгъстяващи издънки. При изправено растящите сортове се оставят по 2-3 здрави и добре развити издънки на храст, а при полуизправено растящите по 3-4 издънки.
Когато се прави резитба за плододаване, издънките се прореждат и съкращават. Това става на два етапа – рано през пролетта и когато се оберат плодовете. Издънките се прореждат в началото на вегетацията. При изправено растящите сортове за плододаване се избират от 3 до 5 издънки, а при полуизправено растящите – от 5 до 6. Всички останали се изрязват до основи, изнасят се от насаждението и се изгарят. Оставените издънки се съкращават на височина 1,60-1,80 см. Това се прави през втората половина на август. Страничните разклонения на издънките се съкращават напролет до 1/3 част от дължината им в зависимост от силата на развитие и типа на плододаване на сорта. Ниско разположените разклонения до 55 см от почвата се изрязват до основата. След обирането на последните плодове всички плододаващи двегодишни издънки се изрязват до основи и също се изгарят.

На гнезда и в редове

се отглеждат стелещите се и полустелещите се къпинови сортове – Бойсен, Тексас, Торнфорий, Смутстем. Резитбата за плододаване включва прореждане и съкращаване на издънките. При прореждането се оставят 8-12 издънки при стелещите се сортове и 6-7 издънки при полустелещите. Издънките се съкращават и в зависимост от силата на растежа им – до 2,50-3,00 м за слабо и умерено растящите сортове и до 3,50 м при силно растящите. Тези резитби се правят в началото на вегетацията, за да се отстранят и повредите от измръзване през зимата, но могат да се извършват и през целия вегетационен период. Така ще се натрупа по-голямо количество хранителни вещества и ще се заложат повече плодни пъпки за следващата година.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Как да проредим завързите на овошките

Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане,...

Овошките обичат фасула

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Резитбата на къпината зависи от сорта

През топлите дни на ноември и декември все още можете да се заемете с резитбата на къпиновите храсти, от които сте прибрали плодовете. В зависимост от растежните особености къпиновите сортове се форми...

Начало