Градина » Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

 Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

В овощарската практика е прието ябълковите сортове да се облагородяват на семенни подложки, както и върху клоновите вегетативни подложки, районирани за страната.
Семеначетата се получават от семена на киселици и от умерено растящите сортове - Златна превъзходна, Златна пармена и по-ограничено от Кандиле и Червена превъзходна. Нормално плодовете трябва да имат минимум 7 добре развити семена.
Избягвайте да присаждате ябълки върху саморасли подложки, защото те са с неизвестен произход и трудно би могло да се предвиди как ще се развива, расте и плододава присаденият културен сорт.
Известно е също, че ябълката върху саморасла подложка започва късно да плододава, но за сметка на добрата коренова система на дивачката има много по-дълъг живот.
Начините на облагородяване на самораслата подложка зависят от нейната дебелина - подложката или клоните с диаметър от 0,7 до 2 см може да се присадят на спяща или будна пъпка. А над тези размери - чрез калеми, които се събират през зимния период и се съхраняват до началото на пролетното сокодвижение. Успешно може да се приложи и присаждането по метода „чип бъдинг".

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Запознайте се с ягодовия спанак

Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват окол...

Лешникът бързо привиква към всяка градина

Не всички растения могат лесно да се приспособят към всякакви растителни съобщества и към условията на обитание, както лешникът. А и не от всяко растение могат да се очакват толкова много форми, които...

Плодовете също дишат

Дишането е процес, при който се разпадат въглехидратите в плода, защото се отделят въглероден двуокис и вода. При повишение на температурата с 10 градуса дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращав...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Начало