Градина » Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

 Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

В овощарската практика е прието ябълковите сортове да се облагородяват на семенни подложки, както и върху клоновите вегетативни подложки, районирани за страната.
Семеначетата се получават от семена на киселици и от умерено растящите сортове - Златна превъзходна, Златна пармена и по-ограничено от Кандиле и Червена превъзходна. Нормално плодовете трябва да имат минимум 7 добре развити семена.
Избягвайте да присаждате ябълки върху саморасли подложки, защото те са с неизвестен произход и трудно би могло да се предвиди как ще се развива, расте и плододава присаденият културен сорт.
Известно е също, че ябълката върху саморасла подложка започва късно да плододава, но за сметка на добрата коренова система на дивачката има много по-дълъг живот.
Начините на облагородяване на самораслата подложка зависят от нейната дебелина - подложката или клоните с диаметър от 0,7 до 2 см може да се присадят на спяща или будна пъпка. А над тези размери - чрез калеми, които се събират през зимния период и се съхраняват до началото на пролетното сокодвижение. Успешно може да се приложи и присаждането по метода „чип бъдинг".

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Захванете си азалия от резник

Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията им...

Основни изисквания към дворната оранжерия

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...

Как се размножава цариградското грозде

Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждан...

Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...

Начало