Магическият плод (Synsepalum dulcificum) произхожда от Западна Африка. Той представлява вечнозелен храст с височина до 1,5 м, покрит с продълговати тъмно зелени листа, които растат по спирала. Дребните бели цветове са с диаметър 5-7 мм и се появяват практически през цялата година, с малка почивка през 1-2 зимни месеца. Плодът е ярко червен, продълговат, с дължина 2-3 см, като външният му вид напомня киселия трън. Вътре съдържа една костилка. Плодовете узряват 3-4 седмици след цъфтежа. Те се употребяват за храна веднага след брането им - при съхранение те губят свойствата си.
Губите усет за кисело
Плодовете на това растение имат уникалното свойство да въздействат на вкусовите рецептори, като заключват за известно време възприятието на киселия вкус, но всички други вкусове се възприемат нормално. Лимонът, изяден след този плод, ви се струва сладък, като при това цитрусовият вкус и аромат се усещат напълно. Ефектът остава в продължение на един-два часа. Плодът сам по себе си не е сладък, но може да се използва като естествен подсладител, затова той се препоръчва като за хора, които са на диета и изпитват непреодолимо влечение към сладкото. Плодовете могат да се замразяват за по-нататъшно използване.
Расте и в контейнер
Магическият плод расте отлично в контейнер на слънце или в лека полусянка. Предпочита рохкава, добре дренирана кисела почва. Както всеки жител на тропиците и магическият плод обича топлината и реагира положително на повишената влажност на въздуха и опръскването. Не се нуждае от специална резитба. Бавнорастящ, той може да се използва и като бонсай.
Обикновено се размножава чрез семена. За покълването на семето трябва малко да го надерете, тъй като черупката му е много плътна и не пропуска вода, която е нужна за покълването му. Започва да плодоноси 3-4 години след засяването.
В края на юли или началото на август, ако забележите, че лехата, в която отглеждате арпаджик, започва да жълтее, не се страхувайте, че е нападнат от болест. Това показва, че вегетацията на арпаджика ...
Първото нещо, в което трябва да сте сигурни, са дозите. Те са написани върху етикетите на продуктите за растителна защита и на упътванията, които ги придружават. Дозите за течните продукти обикновен...
Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни ре...
След появата на филоксерата по нашите земи, болест с икономическо значение за лозята, размножаването на гроздата все по-често става чрез облагородени вкоренени резници. Те се получават като се присадя...