Градина » И сега ягодите се нуждаят от много грижи

 И сега ягодите се нуждаят от много грижи

И след беритбата ягодите имат голяма нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват еднократно с азотни торове. Може да се използват амониева селитра или карбамид. Достатъчни са 15-25 г на квадратен метър. За да се получи по-голям ефект от тяхното действие, торовете трябва да се внасят във влажна почва. Важно е, когато торовете се разхвърлят да няма капки вода по ягодовите растения, защото азотните торове могат да причинят изгаряния по листата.
Много добри резултати ще получите, ако подхранвате с торова течност или шербет от много добре угнил оборски, овчи или птичи тор.
В случай, че се засуши през лятото, трябва да се полее веднаж. Необходими са от 15 до 40 л вода на квадратен метър. Не е добре да поливате със студена вода, по-добре е да е от резервоара и там да се е затоплила от слънцето.
Честите окопавания също може да изпълнят ролята на „сухи поливки”. В редовете се разрохква плитко до 4-5 см, а в междуредията – до 8-10 см дълбочина. Обикновено се правят две окопавания –през август и през септември-октомври. Но може да се наложи и ощеу едно през юли съчетани с плевене.
Ако сте засадили ягоди върху черен полиетилен, в първата година се премахват поникналите в отворите плевели. Окопават се само свободните ивици /пътеките/ или най-често се изтесват плевелите в тях. Може да се изполват и хербициди.

Ластуните не са необходими

Те силно изтощават ягодивите растения. Когато достигнат дължина около 15см, трябва да се премахват. При младите растения се изрязват с ножица. Иначе ще станат големи рани, през които могат да проникнат паразити. Ластуни се оставят само през първата година, близо до празни места, за да се попълнят с нови растения –розетки.

Премахнете навреме лъжливите ягоди

Понякога в ягодивите насаждения се появяват отделни растения, които често са безплодни. По външните белези на листата обаче те мъчно могат да се различават от сортовете, които плододават. Тези ягоди са т.нар. плевелни ягоди. Известни са още и като ягоди –заместители и могат да обхванат цялото насаждение и да изместят културният сорт.

Как може да ги разпознаете?

Плевелните ягоди са изправени, силнорастящи. Листата са матовозелени, понякога са силно овласени от долната им страна. Прилистниците са широки и розови. Съцветието им е доста разклонено. Отделните цветни дръжки са тънки и дълги. Цветът е двуполов и по-дребен, отколкото на културните сортове. Плод се образува само на първият цвят. Ягоридките са дребни, уродливи, розово оцветени. Плодовото месо е бяло, меко, слабо ароматично, сладко или горчиво. Чашелистчетата са тесни, наредени са в един ред, силно овласени, дълги колкото плода и го обхващат като чашка.
Лъжливите ягоди трябва да се познават добре и да се премахват навреме от насажденията. Единичните плевелни ягодиви растения се изкореняват заедно с обхванатите от тях стръкове от културният сорт. При заплевеляване на повече от 25% от насаждението то се изкоренява изцяло и задължително се сменя мястото му.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе почвата за обилна реколта

Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дъ...

Настанете индришето на слънчево място

Индришето е многогодишно полухрастовидно растение, което на височина достига до 1,5 м. Стъблата са нежни, разклоняващи се, леко разкривени. Общият овал на листата е сърцевиден, но петурата им е силно ...

Изгонете молците от сушените плодове

Молецът по сушените плодове Plodia interpunctella е много разпространен и познат неприятел. Среща се в домакинствата, в складовете, в магазините. Напада и поврежда голям брой растителни продукти: суше...

Виното е особено чувствително през пролетта

Температурните колебания през пролетта могат да доведат до отрицателни промени на вината, особено когато се съхраняват в непълни бъчви. Контактът на въздуха с виното влошава вкуса му. Болестите могат ...

Начало