Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен.
Ловджийската ракия има парлив вкус
Специфичен за нея е подчертаният лютив (парлив) вкус, дължащ се на екстракта от изсушени люти червени пиперки. За целта стритите около 100 г пиперки залейте с 3-4 пъти повече гроздова ракия и оставете да престои така около седмица. Готовия екстракт прецедете и от него прибавете към ракията, определена за ароматизиране, като постепенно увеличавате количеството на екстракта до момента, в който лютивият вкус ви задоволи. Прибавете и малко горена захар (карамел) за оцветяване.
Билкова гроздова
За 10 л ракия се използва смес от следните билки и благоухаещи растения: лавандула - 60 г, корени от валериан - 24 г, лазаркиня - 47 г, лайка - 15 г, липов цвят - 65 г, кориандър - 35 г, равнец - 25 г, и индийско орехче - 15 г. Изсушените и раздробени билки се заливат със силна гроздова ракия от 45 об.% (градуса) алкохол или с водно-алкохолен разтвор със същото алкохолно съдържание. Съотношението на билките и алкохолната течност е 1:10. Настойването продължава минимум 15 дни при често разбъркване. Полученият екстракт се отделя от билките, които леко се пресоват през тензух и се смесват. Билковатата смес се прибавя постепенно при съответна дегустация, докато ароматът и вкусът удовлетворят стопанина.
Плодова ракия е билки
Сместа за 10 л ракия е съставена от по 10 г корени от сладка папрат, стръкове от балканска чубрица, босилек, зърна карамфил, листа мента и по 20 г стръкове от риган, стръкове от червено подъбиче, цвят от червен кантарион, цвят от жълт кантарион. Обработката на билките и растенията става по същия начин, описан при приготовлението на билковата гроздова ракия.
Анасонлийката е като мастиката
Тя е със силен аромат и вкус на анасон и наподобява мастиката. Получава се по два начина:
При първия (топъл) начин анасоновото семе (резене), по един грам за всеки килограм материал (джибри или плодови каши), се прибавя в казана, като добре се разбърква. През дестилацията водно-алкохолните пари увличат етеричното масло от анасоновото семе и то преминава в бъдещата ракия-анасонлийка. Стремете се да произведете ракия поне около 50-градусова, което е характерно за този вид напитка.
Анасонлийка може да се получи и при двойна дестилация на гроздова или плодова ракия. При зареждане на казана ракията се разрежда с вода до около 30 градуса. Семената на анасона се поставят 6 торбички от памучен плат в количество 2-3 кг за 100 л ракия.
Вторият начин е по-лесен и по-бърз. Използва се анасоново масло (анетол) - по 0,6 г на всеки литър ракия. Анетолът, който се продава в аптеките и билковите магазини, се разтваря предварително в малко спирт или много силна ракия и при добро разбъркване се прибавя в цялото количество ракия. Подобно на мастиката при прибавка на вода побелява.
Обикновената метла е известна още и като летен кипарис. Тези едногодишни обемни растения са разпространени в цялата страна до 1000 м н. в. Застъпени са видовете K. trichophyla и K.scoparia, който е с...
Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, то използвайте пръчките за директно засаждане или да се снабдете с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големит...
Семената на аконитума се засяват веднага след като се съберат. Това се прави не по-късно от октомври-ноември. За да хвърлите семената в почвата, първо трябва да подготвите терена. Направете леха, коят...
Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, опитайте се да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхвърл...