Градина » Защо се извършва колцуване на лозите?

 Защо се извършва колцуване на лозите?

Колцуването при лозата е дейност позната отдавна. Тя се състои в отнемане на един пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението на асимилатите от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. Вследствие на по-доброто хранене зърната стават по-едри и гроздето узрява по-рано. Колцуването при сорта Болгар ускорява зреенето на гроздето с около 15 дни. Това е едно голямо предимство на десертното грозде както за лични нужди, така и за пазара. При винените сортове то не е оправдано. Колцуването е изпитано и като средство за борба с изресяването и са получени добри резултати. В нашата страна то не се прилага с такава цел.
Тази дейност се извършва със специален инструмент-колцувач. В извитата си част той има две успоредни пластинки - режещата част на колцувача. С тях се захваща плодната пръчка, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката. Натискът се регулира така, че да се прерязва само кората, която се отделя като пръстен. Дървесината не трябва да се наранява.
Успехът на колцуването зависи от няколко важни условия. Преди всичко, то трябва да се извършва навреме - от 7 до 10 дни след прецъфтяването на лозите. Всяко закъснение води до отслабване на ефекта от колцуването. То не дава никакви резултати, когато се извърши по време на прошарване на гроздето.
При лози с извършена резитба Гюйо колцуването се прилага върху плодната пръчка, като над отреза трябва да се ускори узряването само на една част от гроздето. Ако пръстенът е изрязан около извивката на плодната пръчка, над него остава почти цялото грозде на лозата и резултатите са незадоволителни. Всички лози не бива да се колцуват наред. При слабите то не дава никакъв ефект. Само силните лози са подходящи за колцуване. Резултатите ще бъдат още по-добри, когато колцуването се комбинира с прореждане на зърната в гроздовете.
Колцуването отслабва силата на лозата, защото пречи за снабдяването на кореновата система с достатъчно асимилати. При ежегодно колцуване на главините отрицателният ефект се засилва. Върху едни и същи лози то трябва да се извършва през 1-2 години. Ако отрезът е към върха на плодната пръчка, отслабването на лозата е незначително.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Погрижете се за зеленчуците

Ранните домати в различно време през месеца според района и срока на засаждане достигат в развитието си фазата четвърто-шесто съцветие. Това е моментът, в който трябва да се отстранят върховете им. Та...

Зимна грижа за ягодите

Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят. Истина е, че ягодата, има ли снежна покрив...

Защо окапват плодовете на сливата

Тази година това явление се наблюдава на много места. И в моята градина плодовете при сорта Стенлей посиняха и опадаха над 50% още до края на юли. Това явление го наблюдавам за първи път. За първи път...

Погрижете се за бамята веднага след поникването

Ако сте засели бамя в препоръчания за нея срок, тя вече е поникнала. Топлото време я подтиква към бързо развитие, което налага и своевременни грижи. Най-важното е щом развие 2-4 листа да я окопаете. Т...

Начало