Колцуването при лозата е дейност позната отдавна. Тя се състои в отнемане на един пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението на асимилатите от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. Вследствие на по-доброто хранене зърната стават по-едри и гроздето узрява по-рано. Колцуването при сорта Болгар ускорява зреенето на гроздето с около 15 дни. Това е едно голямо предимство на десертното грозде както за лични нужди, така и за пазара. При винените сортове то не е оправдано. Колцуването е изпитано и като средство за борба с изресяването и са получени добри резултати. В нашата страна то не се прилага с такава цел.
Тази дейност се извършва със специален инструмент-колцувач. В извитата си част той има две успоредни пластинки - режещата част на колцувача. С тях се захваща плодната пръчка, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката. Натискът се регулира така, че да се прерязва само кората, която се отделя като пръстен. Дървесината не трябва да се наранява.
Успехът на колцуването зависи от няколко важни условия. Преди всичко, то трябва да се извършва навреме - от 7 до 10 дни след прецъфтяването на лозите. Всяко закъснение води до отслабване на ефекта от колцуването. То не дава никакви резултати, когато се извърши по време на прошарване на гроздето.
При лози с извършена резитба Гюйо колцуването се прилага върху плодната пръчка, като над отреза трябва да се ускори узряването само на една част от гроздето. Ако пръстенът е изрязан около извивката на плодната пръчка, над него остава почти цялото грозде на лозата и резултатите са незадоволителни. Всички лози не бива да се колцуват наред. При слабите то не дава никакъв ефект. Само силните лози са подходящи за колцуване. Резултатите ще бъдат още по-добри, когато колцуването се комбинира с прореждане на зърната в гроздовете.
Колцуването отслабва силата на лозата, защото пречи за снабдяването на кореновата система с достатъчно асимилати. При ежегодно колцуване на главините отрицателният ефект се засилва. Върху едни и същи лози то трябва да се извършва през 1-2 години. Ако отрезът е към върха на плодната пръчка, отслабването на лозата е незначително.
Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на...
Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да...
Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многог...
Много са факторите, които влияят върху студоустойчивостта на лозата. Необходимо е мероприятията през вегетационният период да се провеждат навреме и качествено, за да се осигури добро узряване на пръч...