Стапелията (Stapelia) е изключително красиво стайно цвете. Тя е от семейството на кактусите, въпреки че няма бодли. Цветовете й наподобяват петолъчна звезда, но за съжаление отделят доста неприятна миризма. Ароматът привлича мухи и други насекоми, които опрашват цвета. Стапелията се среща в червено, кафяво или на точки в няколко цвята. По средата на лятото можете да преместите растението навън, за да избегнете миризмата, но не забравяйте да го приберете обратно, когато застудее.
Стапелията е лесна за отглеждане и разцъфтява независимо от условията на светлина, които сте й предоставили. Най-добрият избор обаче е сутрешното слънце. За разлика от другите представители на семейството, стапелията има нужда от редовно поливане. Тя не обича корените й да са нашироко, затова я посадете в саксия, която е дълбока около 10-15 сантиметра, в добре дренирана почва. Подхранвайте през ранната пролет.
Ако можете да понесете миризмата оставете цвета да умре и да сформира семена. Съберете ги и ги посадете на топло място. Можете да размножите растението и ако отрежете част от стъблото му. Отрязъка поставете в леко навлажнена почва и на слаба светлина. Поддържайте почвата леко влажна, но не мокра защото ще се предизвика гниене. Този начин ще ви предпази от аромата на цветето.
Сярата и нейните производни като сероваровият разтвор и колоидната сяра са класически средства за борба срещу брашнестите мани и ръжди. Ефикасни са и срещу някои други гъбни болести, но не действат ср...
Защо жасминът расте на листа и клонки, без да цъфти? Пита Силвия Попова от София Жасминът е топлолюбив средиземноморски декоративен храст. Той е увивен и на височина достига 1-1,5 м. Но се разп...
Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, използвайте пръчките за директно засаждане или за да се снабдите с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големит...
Културата е много взискателна към плодородието на почвата, не понася повишена киселинност и близки подпочвени води. Аспержите растат добре на рохки песъкливи почви, богати на хранителни вещества. Те с...