Цветовете на ароматния грах (Lathyrus odoratus), които приличат на накацали по стъблото пеперуди, радват със своята чудесна миризма от края на юни. Цъфтежът може да продължи до есента, ако използвате някои познати хитрини. Най-главното е постоянно да изрязвате прецъфтелите цветове, като не им позволявате да образуват семена. Благодарение на това растението ще използва всички свои ресурси за продължаване на цъфтежа. За да не надрастват опорите си, редовно прищипвайте стълбата на растенията в края. Когато цъфтежът е най-обилен (около месец след началото му), подсилете корените им с тор на 1-2 см слой. Той допълнително ще стимулира развитието на растението.
Ароматният грах трябва постоянно да се полива и да се подхранва с птичи тор. Това ще способства развитието на странични цъфтящи издънки. Когато грахът започне да прецъфтява (цветовете стават бледи, а цветоносите по-къси), изрежете цялото стъбло на разстояние 1-1.2 м от земята, полейте го, подхранете го и скоро на него ще се появят нови издънки, които ще цъфнат след 10-14 дни.
За мераклиите
За да получите особено големи цветове на дълги цветоноси, т. нар. изложбени екземпляри, които са идеални за рязан цвят, в началото на израстването им изберете 1-2 от най-силните издънки, а останалите отделете. След това в процеса на растеж махайте всички странични издънки, които се образуват в пазвите на листата. Обезателно премахвайте и увяхналите цветове. Ако са ви нужни семена, оставете няколко цветоно са със завързали бобчета.
Стайният хибискус, известен у нас като китайска роза, е особен дървовиден храст със средна големина. За негова родина се счита Индия и Китай, но се среща и в Америка и Африка. Листата на хибискуса ...
В доста дворове и вилни места досега не са успели да намажат с варов разтвор стволовете и дебелите клони на овошките. Необходимо е това мероприятие да се извършва периодично. Целта е целогодишно тези ...
За тази болест рядко се говори, но е твърде опасна и трябва да се взимат сериозни мерки срещу нея. Напада най-често ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, но често страдат от нея черешата, прасковата,...
Известни са три системи на резитба в лозето - къса, дълга и смесена. При късата се оставят само чепове с по1 до 3 очи. При дългата липсват чепове, а се оставят дълги плодни звена - стрелки с 4 до 7 оч...